• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

Bir mesajlaşmayı bitirirken, birinden ayrılırken, bir yere gidecekken duyduğumuz cümlelerin başında gelir “Kendine iyi bak!” cümlesi. Geçmişte bu cümleyi saçma bulurdum. Zira insan kendine zaten bakar, diye düşünürdüm. Ancak zaman değişip de teknoloji ilerledikçe, hayat pahalılığı artıp da geçim sıkıntısı baş gösterince bu cümlenin değer kazandığını gözlemledim.

Günümüz insanı kendini başkaları için paralamaktan bir an geri durmuyor. Sonra gerek sosyal medyada gerek gerçek yaşamda birilerini memnun etmek için kılıktan kılığa giriliyor. Bırakın kendine iyi bakmayı, şahsın kendisi bile kendi benliğini terk ediyor. Kişi artık kendisi olmaktan çıkıyor, kim ne isterse o olmaya başlıyor.

Kendine iyi bak! Çünkü sen Allah’ın bir tanesisin. Senden bir tane daha yok. Senin aynını yaratmamış Allah. Sana o kadar değer vermiş ki, seni kimseyle kıyaslamıyor, başkalarının hatalarıyla seni yargılamıyor. Sana has duygular, beden yapısı ve donanım vermiş.

Kendine iyi bak! Zira sen iyi olmazsan sevenlerin de iyi olmazlar. Hüznün, seni sevenleri de üzer. Hastalanırsan, yolunu şaşırırsan, aklın karışır zihnin bulanırsa, kendini ihmal etmekten dolayı kötülenirsen seni sevenler de üzülür. Varlığın sadece maddi bir varlık değildir. Beden toprak olur, tekrar diriltileceği güne kadar toprakta bekler. Ancak ruh bakidir, ölmez. Ruhunu besle, kalbini doyur. “Herkes kalbinin ekmeğini yer.” derler. Evet, iyi niyetli olmakla, iyi bir kalbe sahip olmakla müreffeh ve zengin bir yaşam doğru orantılı değil ancak iyi bir kalp, iyilikten bulduğu huzurla her daim muhabbet doludur.

Kendine iyi bak! Ya da Şeyh Galib’in deyimiyle “Hoşça bak zatına…” Neden? Beyit mana olarak şöyle devam ediyor: “Âlemin özü sensin. Sen, varlığın gözbebeği olan âdemsin.”

Allah’ın dinine ağırlık vermek suretiyle kendine iyi bak. Zira Allah, dinine yardım edenlerin yardımcısıdır. Kendine iyi bakman insanlığa fayda getirsin. Kendine iyi bakmak, birtakım psikologların vaz ettiği gibi hep kendini düşünmek, kendin için çay demlemek, çıkıp gezmek, kimseyi önemsememek değildir. Bazen başkalarına iyi bakarak, birilerini sevindirerek de kendine iyi bakar insan.

Bugün sosyal medya ve internet bağımlılığı bir hastalık haline gelmiş ve bu hastalık için tedavi merkezleri kurulmuş durumda. Bu hastalığın pençesine düşmemek için harekete geç. Seni amaçlarından uzaklaştıran bütün uygulamaları sil gitsin. İki günün eşit olmayacak bir verimliliğe niyet et ve planla kendini. Rabbim kendine iyi bakma yolunda hepimize yardım etsin.