• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Hamd âlemlerin Rabbine, salat ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

Çok beğendiğim, herkesin duymasını istediğim, sıkça yaşadığım ve her fırsatta çevremle paylaştığım bir söz var: “Yolunu şaşırmak istemediğin vakit, esirgenirsin.”

Dünyanın ne kadarının su olduğu tartışılır ama dört bir yanının günahlarla çevrili olduğu aşikâr. Hayır yapayım derken bile günaha girebiliyor insan. Bunun dışında, asr-ı saadetten günümüze günahların erişilebilirliği çok kolaylaştı. Eskiden atla deveyle gidilen günaha şimdilerde bir tıkla gidilebiliyor.

Ancak riya aynı riya, haset aynı haset, gıybet de aynı gıybet. Dediğimiz gibi, sadece erişilebilirliği kolaylaştı. Ashabdan bir zat tabiine diyor ki: “Sizler namazı, orucu ibadet sayıyorsunuz. Rasûlullah(asv) zamanında bizler gıybet etmemeyi, kötülük yapmamayı da ibadet sayardık.”

Peygamber âşığı Şair Nâbî şöyle demiştir:

“Yalan söylenen yerde kötü bir koku yayılır ve oralara melek inmez. Yalanın söylendiği yer merkezinden 30 mil kadar bir daireye o pis kokudan dolayı melek uğramaz.”

Tıpkı melekler gibi ortamdaki yalanın kokusunu alan güzel insanlar çok az artık. Günahlar arttıkça kötü kokusu duyulmaz olmuş. Tıpkı pis bir ortamda uzun süre durduğumuzda burnumuz alışır gibi, günah ortamlarının kötülüğüne de bünyeler alışmış. Birçok ortamda birtakım günahları işlemeyenler kınanır olmuş. Ancak içimizde minicik bir iman ve vicdan kıpırtısı varsa bu kötü gidişatı anlarız. Tabiri caizse ruhumuz sinyal verir, “Beni kaybediyorsun.” der.

Evet, yolunu şaşırmak istemediğinde esirgenirsin. “Bunu yapmak istemiyorum, yapmamalıyım, bu günaha girmemeliyim…” dediğinde. Akıntıya kapılıp herkesin düştüğü günah çukuruna düşmek istemediğinde…

Genç kardeşlerim, özellikle siz… “Arkadaşlarım varsın dışlasın, benim karşı cinsten arkadaşım olmamalı…” diye içinizden geçirdiğinizde…

Sizler hanım kızlar!.. “Ne derlerse desinler tesettür Allah’ın emridir.” deyip örtüye meylettiğinizde…

Ve sizler, hanımlar! Beş çayında, günde, misafirlikte konuşulan birçok şeyin gıybet olduğu vicdanınızın bir yerini sızlattığında…

Ve beyler… Rasulullah(asv)’ın “Erkeklere kadınlardan daha zararlı bir fitne sebebi bırakmadım.” (Buhârî, Nikâh, 17) hadisini sık sık hatırladığınızda… Esirgenirsiniz.  Yasin suresi 45. ayet-i kerimede buyurulduğu gibi:

“Onlara: 'Önünüzde ve arkanızda olandan sakının, belki esirgenirsiniz' denildiğinde…”

Demek ki geçmişte işlediğimiz ve ilerde işleme ihtimalimiz olan kötülüklerden sakınmak, esirgenmemize, merhamet olunmamıza vesiledir. Rabbim cümlemizi günahlardan sakınanlardan eylesin. Günahlara karşı iman ve vicdan alarmımızı sürekli çalıştırmamızı nasip ve müyesser eylesin.