• DOLAR 32.542
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2423.738
  • ...

Hamd âlemlerin Rabbine, salat ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

Klişe bir cümleyle başlayacak olursak; zor günlerden geçiyoruz. Sevdiklerimizi ziyaret edemiyor, büyüklerimizi göremiyoruz. Çevremizden hep üzücü haberler geliyor; insandan dünyaya kadar hep bir dizi üzücü hadise…

“Bize dokunmayan Covid bin yaşasın.”lı düşünceler siliniyor artık bir bir. Zira virüs, eninde sonunda bize de dokunabileceğini hissettiriyor hal ve hareketleriyle. “Allah’ım, Covid-19 gitsin, daha kötüsü gelmesin.” diyoruz hemen her gün.

Nedendir bilinmez, etrafımızdaki başka imtihanların da sayısı çoğaldı bu dönemde. Yoksulluk ve mağduriyetler daha fazla. Sanki diğer hastalıklar da arttı bu süreçte. Bazen insan işin içinden çıkamıyor ve adeta üstüne bir felaketin inmesini bekliyor. Kaygılarımız yolunu şaşırdı, giden her iyinin ardından hüznümüz zirvede.

“İnsanın kendi sözü bazen kendine muhabbet eder, umu olur, şifa olur.”  demiş Usta. Muhabbet vesilesi şifalı sözlerle geleceğe yatırım yapmak niyetindeyim. Size de bize de şifa olsun inşâallah.

“Allah kimseye taşıyabileceğinden fazlasını yüklemez.”(Bakara 286’dan)Bazen diyoruz ki “Allah yüklemez ama sen kendine yükledin onca yükü. Artık kalk bunun altından kalkabilirsen.” Ancak unutulmamalı ki Allah kimseye taşıyabileceğinden fazlasını YÜKLETMEZ de.

Her ne yaşarsak yaşayalım, neye sabretmek zorunda olursak olalım bu hayat ve içindekiler fani, bitecek, yok olacak. Dertlerimiz de fani, hastalıklarımız da. Hasretlerimiz de fani, muhtaçlığımız da. Ahiret bir gökyüzü ise, ahiret buluttur; gelir ve geçer. Bazen rahmeti zahmet olur, bazen kendisi gölge…

İstediklerimiz, kaybettiklerimiz, özlediklerimiz yakarken canımızı, hatırlayalım ki bütün hepsinin karşılığı cennette… Sabredersek vasıl olacağız inşâallah ya dünya ya da ahirette.

Peygamberler, sahabeler, tabiin ve Allah dostları, aklımıza gelecek ne varsa yaşamışlar. Boşuna yaşamadılar ya, bize de örnek almak ve ferahlamak düşer. Hastalıkta Eyyub(as), vesvesede ve zulmette Yunus(as), nefsani arzular noktasında Yusuf(as), hasrette Yakub(as), varlıkta Süleyman ve Davud(as),  kimsesizlikte Hud(as)… Hepsinin fevkinde Efendimiz Hz. Muhammed (asv) en güzel örnektir bizlere.

“Bittim ya Rabb!” diyene “Yettim kulum!” diyen bir Rabbimiz varken, bitmek ne haddimize!..

“Sıkıntılar Allah’ın kırlangıç kuşlarıdır.” buyurmuş Abdülkadir Geylani Hazretleri. Kırlangıç bir yuva yapar, orda yaşar ve kış gelince sıcak diyarlara göç eder. Altı ay sonra tekrar geldiğinde yine aynı yuvayı bulur ve orada yaşar. Kırlangıçlar gibi sıkıntılar da aynı gönlü mesken edinir, mevsimi geldiğinde o gönül yuvasına uğrar, süresini tamamlar ve göç eder. O yüzden sorun etmeye gerek yok; her misafir gibi sıkıntılarımız da gelip geçecek, konup göçecek. Yeter ki sabredelim.

Rabbim imtihanlarımızı kolay eylesin.