• DOLAR 32.937
  • EURO 35.265
  • ALTIN 2451.674
  • ...

ABD politikasını, güdülerini ve stratejisini anlamak için etki mekanizması ve ana gruplar hakkında bir fikre sahip olmanız gerekir. Fiili olarak gündemi belirleyen ve Amerikan politikasını yönlendiren gölgede kalan gruplar ve ABD siyaseti üzerinde en büyük etkiye sahip en etkili yapıları bu yazımızda anlatacağız…

- Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC): Yüz milyonlarca dolarlık bütçesiyle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en etkili Yahudi lobilerinden biridir. 1951 yılında Washington'da Amerikan Siyonist Konseyi adıyla kurulan örgüt 1959’da Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) adını aldı. Bu yapı, bağlı finansal gruplar ve işletmeler aracılığıyla, ABD'deki ve küresel ana akım medyayı da fiilen kontrol etmektedir.

- Amerikan Yahudi Komitesi (AJC): Amerikan Yahudi Komitesi, BM düzeyi de dâhil olmak üzere dünyanın önde gelen politikacılarıyla yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Komite 1830'larda New York'ta kuruldu ve Balfour Deklarasyonu'nun kabul edilmesinde ve İsrail’in kurulmasında çok büyük ve etkili rol oynadı.

- Hakaretle Mücadele Ligi (ADL): B'nai B'rith, dünyadaki en eski Yahudi hizmet organizasyonudur. ABD'nin New York şehrinde Henry Jones dâhil olmak üzere 12 kişi tarafından 13 Ekim 1843 tarihinde kurulmuştur. Dünya çapında Yahudi örgütlerini koordine eden, "Yahudilerin haklarını savunmak" ve "Yahudi karşıtlığıyla" mücadele etmek, Yahudi sorunları ve menfaatleri ile ilgili uluslararası kurumlar düzeyinde ilişkiler kuran organizasyondur.

- Amerikan Yahudi Kongresi (AJCongress): Amerikan Yahudi Kongresi adı verilen örgüt, 1918'de New York'ta kuruldu ve "Yahudi-Amerikan dostluğunu savunmak", "Yahudi ulusunun varlığıyla bağlantılı kültürel faaliyetleri desteklemek" ve "İsrail'in güvenliği ve özgürlüğü için" çalışıyor.” Bu örgüt, ABD Kongresi'ni ve Amerikalı siyasetçileri etkilemek için çeşitli yöntemler kullanarak, Yahudiler ve İsrail'in yararına olan ABD yasalarının kabul edilmesini başlatan ilk Yahudi örgütüdür…

- İsrail için Hıristiyanlar Birliği (CUFI): CUFI, önde gelen Amerikalı politikacılara verdiği destekle tanınıyor. İsrail'in ve Yahudilerin çıkarları doğrultusunda hareket eden bu örgüt, ABD Büyükelçiliği'nin işgal altındaki Kudüs'e taşınmasıyla ilgili geniş çapta faaliyetleriyle tanındı.

- Uluslararası Hıristiyan ve Yahudi Kardeşliği (IFCJ): 1983 yılında Kanada'da kurulan Uluslararası Hıristiyan ve Yahudi Kardeşliği (IFCJ), Yahudi-Hıristiyan ilişkilerini güçlendirmek için çalışıyor. Faaliyetlerinde “Yahudi karşıtlığıyla mücadele”ye yönelik propaganda projelerini aktif olarak kullanıyorlar.

- Hıristiyan Yayın Ağı (CBN): Bünyesinde CBN kanalını da barındıran örgüt, yaptığı siyasi yayınlar ve habercilikle ABD'li siyasetçiler ve siyaset üzerinde büyük bir etkiye sahip. 1960 yılında Washington'da kurulan örgüt, özellikle "Evanjelik doktrininin yayılması" alanında televizyon ve internette faaliyet gösteriyor.

- Billy Graham Evangelist Derneği (BGEA): 1950 yılında Washington'da Billy Graham Evangelist Derneği adı altında kurulan örgüt medya - televizyon, radyo ve internet alanında faaliyet gösteriyor. Bu dernek, ABD başkanları da dâhil olmak üzere üst düzey politikacılarla yakın ilişkileri ve yayın kuruluşları aracılığıyla verdiği ödüllerle tanınıyor.

- Evanjelist Hıristiyan mega kiliseleri: Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren çok sayıda Evanjelik mega kilise var. Hepsi Amerika'nın “İsrail'i sevme” yükümlülüğü şeklindeki dini öğretiye bağlı çünkü... "Tanrı İsrail'i seviyor." Evanjelik mega kiliseler, Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılmış geniş bir ağdır ve Amerikalıların siyasi tercihleri ​​üzerinde güçlü bir etkiye sahip olup, onların dünyaya ve Amerika'nın hedeflerine dair anlayışlarını şekillendirmektedir.

Evet, bu örgütler bıkmadan, durmadan İsrail için çalışmaktadırlar. Bu örgütlere bağlı binlerce dernek ve yan kuruluşları vardır… Amerika Birleşik Devletlerinde iktidara kim gelirse gelsin bu örgütler sayesinde kazanmaktadır ve bu örgütler tarafından siyaseti belirlenmektedir… Karşı gelen ve boyun eğmeyenler ise faili meçhul cinayete kurban olmuşlardır… Gazze’ye selam, direnişe devam!