• DOLAR 34.145
  • EURO 37.971
  • ALTIN 2891.653
  • ...

Çok konuşulan bir konu üzerine bir kehanette bulunayım bu analizimizde. Bildiğiniz gibi, herkes yeni yılda artması gereken asgari ücret üzerine konuşuyor. Çok önemli bir konu olduğunu biliyoruz. Fakat, asgari ücret alacaklardan daha çok pazarcı ve marketçi bu asgari ücretin açıklanmasını bekliyor. Asgari ücretin artmasıyla birlikte piyasa da hareketlenecek. Ev sahipleri kiralarını arttıracak. Belediye ulaşıma zam yapacak, su, doğalgaz ve elektrik faturaları kabaracak. Gıda marketleri bayram edecek, toptancılar bakkalcılara selam bile vermeyecek!

İşin şakası bir tarafa ama; konu çok ciddi... Hac ve umre ibadetini yerine getiren Mahallemizden bir amca iki daireye sahip ve kiraya veriyor. Amca, asgari ücret ile birlikte ev kiralarının da artması gerektiğine inanıyor. Amca haklı, devamlı parayı düşününce zihniyet de paraya göre değişiyor... Fakat, onun fikirlerine karşı olan diğer amca 'olmaz' diyor. Çünkü kendisi de bir kiracı. Fakat, beni şaşırtan diğer Veysi amca oldu... Gerçekten beni çok şaşırttı. O amcanın da iki kiracısı var, 64 metrekare iki daireyi Suriyeli ailelere kiraya vermiş ve aylık 1600 TL kira alıyor. Diğer iki amca soruyor arttırmadın mı Veysi aylık kirayı? Nasıl arttırırım, onlar muhacir ve durumları iyi değil, ben biliyorum diyor. Diğer amca, seni kandırıyorlar bilirim ben onları diyor. Vallahi ben affetmezdim, kendi memleketini savaş halinde bırakıp kaçıp burada bedavaya geçiniyorlar, diyor. Veysi amca yine ikna olmuyor... Düzeltiyor arkadaşını, bak ağabeyim diyor... Onlar bize Allah'ın emaneti. Allah'ın emanetine ihanet edersek, onların üzerinden para kazanmaya kalkarsak Allah'ın bize altından kalkamayacağı bir bela göndermesinden korkuyorum, diyor. Bak ağabeyim! Artan bu kiralar, artan gıda fiyatları hepsi bizim yüzümüzden. Kimseyi suçlamayalım, seni 'kirayı arttır' diye zorlayan yoktu. Sen isteyerek arttırdın. Veysi amca Hz. Peygamberin bir hadisi şerifini söylüyor ama; ben o hadisin tam metnini aktaracağım: Enes bin Malik radıyallahu anh'dan merfû olarak rivayet edildiğine göre Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır: «Biriniz kendisi için istediği şeyi din kardeşi için de istemedikçe (kâmil manada) iman etmiş olmaz.» Veysi amca bu hadisi bir şekilde söyleyip susuyor... Farklı bir bakış ve güzel bir davranış. Allah Veysi amcadan razı olsun...

Sırtlanlar gibi asgari ücretin artmasını ve fiyatları arttırmaya hevesli olanlara bir çift sözüm olacak. Allah'tan korkun, biraz vicdanlı olun, bu dünyada her şey para değil. Hatırlayın Allah (C.C.) şöyle buyuruyor: "Ya şimdi baksana o kimseye ki ilâhını hevası ittihaz etmiş, Allah da onu bir ilim üzerine şaşırtmış, kulağını ve kalbini mühürleyip gözüne de bir perde çekmiştir, artık onu Allah’tan sonra kim yola getirir? Hâlâ da düşünmez misiniz?" (Câsiye suresi 23. âyet).

Her şey para pul demek değil, ölüm de var. Ahireti hiç düşünmez mi insan!? Güzel bir memlekette güzel insanlar ile yaşıyoruz. Birileri fiyat arttırarak kendi hayallerini gerçekleştirirken, komşuların yakın akrabaların bile geçim sıkıntısına girdiklerini, depresyona girdiklerini görmüyorlar mı? Bu iş böyle devam ederse, beklenen asgari ücretin artışından sonra tekrar fiyatlar yükselirse, Allah muhafaza, büyük bir belanın bizim kapımızı çalmasına az kalmıştır demektir. Allah'a emanet olunuz!