• DOLAR 35.457
  • EURO 36.377
  • ALTIN 3064.15
  • ...

Kocasının kendisi hakkındaki şüphelerinden çok rahatsız olduğunu söyleyen bayan okuyucumuz şöyle soruyor:

“Beş yıldır evliyiz. Örtüme, hal ve hareketlerime elimden geldiği  kadar dikkat ediyorum, ancak buna rağmen, eşimin vesvese ve kuruntularına kilitlenmiş haldeyim. Yalnız başıma alışverişe gitmeme izin vermiyor. Yakınımızdaki bir komşuya ya da akrabaya da tek başıma gittiğimi duysa, kıyameti kopartıyor, vuruyor, bağırıp hakaret ediyor. Evde televizyonumuz yok. Cep telefonu kullanmama ise iki ay öncesine kadar karşıydı, sabit telefon kullanıyorduk. Şimdi basit bir telefon aldı. Onu da sürekli kontrol ediyor. Bir çocuğumuz var, hastalandığı zaman, doktora da kendisi götürüyor. Kocaya itaat etmenin önemini bildiğim için susuyorum. Ama kendimi sanki hapsedilmiş gibi hissediyorum, yoksa ben de mi kuruntu yapıyorum?”

Öncelikle İslam`ın, kadının dışarı çıkmasına nasıl baktığına bir göz atalım. İslam alimleri, kadının dışarı çıkmasını şu şartlarda değerlendirmişlerdir.

1- Dışarı çıkmasında ona ilişecek bir fitne korkusu olmamalıdır.

2- Dışarı giderken kullandığı yol ve vasıtalar, fesattan, tehlikeden güvende olmalıdır.

3- Kadının bulunduğu yer neresi olursa olsun, erkeklerle içli dışlı olmaktan (ihtilattan) uzak durmalıdır, çünkü şeytanın en çok kullandığı ve kolay kandırdığı ortamlar, bu tür yerlerdir.

4- Kadın, zaruret hallerinde dışarı çıkabilir, mecburiyet kadarıyla erkeklerle konuşabilir ancak bunu tam bir tesettür içinde, koku sürünmeden, ziynetlerini göstermeden, sesini yükseltmeden ve çekici konuşmadan, sade, şatafatsız, basit ve dikkat çekmeyecek bir hâlde yapabilir.

5- Kadının dışarı çıkması kocanın izniyle olmalıdır.(Mevsûatu`l-Fikhiyyeti`l-Kuveytiyye, El-hurûc, 19/108-110)

 Alimler, “hem vakarla evinizde durun da daha önceki cahiliye döneminde olduğu gibi süslenip dışarı çıkmayın.”(Ahzab 33) ayetindeki emrin sadece ezvac-ı tahirata değil, tüm kadınlara şamil olduğunu bildirmişlerdir.

Kadının dışarı çıkmasının hoş karşılanmadığına dair bir çok Hadis-i Şerifden bir iki tanesini zikredelim:

 “Kadın örtülmesi gerekli olan bir varlıktır. Evden dışarı çıktığında şeytan gözünü ona diker. Kadın için Rabbinin rahmetine en yakın olduğu yer evinin içidir.” (Tirmizî, Radâ 18)

Enes b. Mâlik`in rivayet ettiğine göre kadınlar, Peygamber Efendimiz`e (sav) gelerek şöyle demişlerdir: “Ey Allah`ın Resûlü! Erkekler, Allah yolunda cihad yaparak bütün sevabı götürdüler. Biz, Allah yolundaki mücahidlerin ameline yetişebilmek için hangi ameli yapalım?” Efendimiz (sav) onların bu sorusuna şöyle cevap verdi: “Sizden kim, evinde oturursa, Allah yolunda cihad yapanların sevabına yetişir.”(Bezzâr, el-Bahru`z-Zehhâr, 13/339)

“Kadının odasındaki namazı salonundaki namazından üstündür. Daha özel bir bölümde kıldığı namaz ise odasındaki namazından üstündür.”(Ebû Dâvud, Salât 54)

Abdullah b. Ömer`in naklettiğine göre bir kadın Resulullah`a(sav) gelerek: “Ey Allah`ın Resûlü! Kocanın karısı üzerindeki hakkı nedir?” diye sorunca Efendimiz (sav) şöyle cevap vermiştir: “Kadının, kocasından izin almadan evinden çıkmamasıdır.” Kadın, “peki çıkarsa ne olur?” demiştir. Efendimiz (sav) de: “Allah, rahmet ve gazap melekleri, bu kadına tevbe edinceye veya evine dönünceye kadar lanet eder.” diye cevap vermiştir. Kadın tekrar: “Kocası zalim olan kadın için de durum aynı mıdır” diye sorunca Efendimiz (sav) de: “Kocası zâlim bile olsa” buyurmuştur. (Ebû Dâvud, Nikâh 40; İbn Mâce, Nikâh 4, Dârimî, Nikâh 39)

Evet, zaruri haller dışında kadın için dışarı çıkma ile ilgili hükümler bu minvalde..

Okuyucumuzun eşinin, olayı biraz abarttığı da ortadadır. Bununla beraber, erkeğin bu takıntısına karşı bayanın sabrı ise meyvesini vermiş gibi gözükmektedir. Çünkü her ne kadar şimdilik, sıkı takip etse de telefon kararından geri adım atması, eşine karşı evham ve kuruntularından yavaş da olsa vazgeçmeye başladığını göstermektedir.

Erkeğin bu bekçi tavrını besleyen aşırı kıskançlık, olumsuz referanslar, yanlış bilgilenme, ırsi şüphecilik ve yersiz kaygılar gibi etkenlerin çoğu zamanla erkeği ciddi biçimde yoracağı için davranışları normale dönecektir.

Burada okuyucumuz, eşi tarafından dışarı çıkma konusunda değil, yalnız çıkma konusunda veya kimseyle konuşmayacaksın şeklinde değil erkeklerle konuşmayacaksın şeklinde sınırlanmış gözükmektedir.

Dolayısıyla eşinin aşırılığını, ‘kilitlendim, hapsedildim` gibi çok keskin etiketlerle ifade etmek yerine ‘Allah, bu imtihanda bana yardım ediyor` cümleleriyle tanımlaması şükür için daha iyi olacaktır.

Dua bekleriz.