• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...

Sosyal medya üzerinden tanışıp yazıştığı birisiyle nişanlanan hanımefendi tedirginliğini şöyle ifade ediyor:

“Ben 18 yaşındayım. Bundan 6 ay önce Facebook üzerinden bir kişiyle konuştum. İki ay gibi bir süre konuştum kendisiyle. Daha fazla harama girmemek için nişanlandık. Dört aydır da nişanlıyız. Nikahımız olmadığı için konuşmuyorum. Evliliğin temelini haram yoldan kurduğum için vicdan azabı çekiyorum, tövbe ettim çok ağladım. Üstelik üniversite sınavını da kazandım. Çok pişmanım, rotamı hangi tarafa çevireceğimi bilemiyorum. Nişanı atmayı bile düşünüyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum, lütfen bana yardımcı olun.”

"Kıyamet gününe yemin ederim. Pişmanlık duyan/kendini kınayan nefse yemin ederim." (Kıyamet 1-2)

Okuyucumuz, kendini kınayan tutumuyla aslında kendi sorusunu cevaplamış oluyor. Vicdan azabı, pişmanlık, tevbe ve doğru rota arayışı gibi aktif haldeki şuur ve eylemlilik hali, inşallah kendisine aradığını bulma konusunda rehberlik edecektir.

Evlenirken birisinin vesile olması tabi ki en selametli yoldur. Ancak tanışmak için başka hiç yol yok mudur? Elbette ki vardır, yeter ki sınırlara riayet edilsin.

Soru kısa sorulmuş, haliyle bir takım detayları bilmiyoruz. Mesela nişanlandığı kişinin vasfını, şahsiyetini, dünya görüşünü, amelini, ahlakını, ailesini, maddi ve manevi durumunu belirtmemiş. Yine nişanlısının bu süreci nasıl yorumladığına değinmemiş.

Tamam tanışma faslında ve sonrasında bir süre vicdanı tevbe etmeye zorlayacak seviyede rahat hareket edilmiş. Ancak nihayetinde bir nişan yapılmış olması, hem iki tarafın birbirlerini tanıdıklarına kanaat getirdiklerini hem de ailelerin meseleyi onayladıklarını gösteriyor. Ailelerin de bu nişanı kabul etmeleri bir güven emaresi kabul edilebilir.

Nişanlıların yanlarında bir yakınları olduğu sürece, henüz nikah kıymamış olsalar bile birbirleriyle konuşabilirler.

Sosyal medya üzerinden tanışmak elbette ki birtakım mahzurlarıyla beraber özellikle tanıma konusunda daha fazla çaba göstermeyi ve her türlü kararda temkinli olmayı gerektirir.  

Nişanlanan kişiyle ilgili yukarda belirttiğimiz konularda açık ve net bilgilere sahip olunmalıdır. Bunun için özellikle şahsiyetinin/rüşdünün iyi teşhis edilmesi gerekir.

Sosyal medyadaki yazışmaları sadece sizinle sınırlı olmuşsa burada yanlışı ondan ziyade kendinizle alakalı görürsünüz fakat, sadece sizinle değil, başka bayanlarla da bu tarzda diyaloglara girmişse/giriyorsa burada güvenilirlik testini geçtiğini söylemek zordur.

Ama “o da tevbe etti ve onun tevbesindeki samimiyetten eminim” diyebiliyorsanız, gelecekle ilgili riskler için sağlam bir takım ek güvenceleriniz olmalı.

Ne gibi? Mesela onun ilim, ibadet, ihlas gibi meziyetlerde daha hassas olmasını beklemek gibi, ciddi hedefler, idealler ve hizmetlere koşmasını sağlamak gibi.

Yine her konuda birbirinize açık davranma/dürüst davranma kararlılığı gibi.

Evliliğin temeli sadakattir. Güven varsa, işlenen bir takım kusurlar yüzünden de öyle vesveseye kapılmamak gerekir.

Karşıdaki kişinin Allah`tan korkmasını sağlayın tabi ki evvela kendiniz. Bunu başardığınız ölçüde gelecek kaygılarınızdan da kurtulursunuz.

Dua bekleriz.