• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...

İki gün önce Diyarbakır Bismil’e bağlı iki köy arasında yaşanan arazi anlaşmazlığından dolayı uzun namlulu silahlar ateşlenmişti ve ne yazık ki 9 kişi ölmüş 2 kişi de yaralanmıştı.

Son yıllarda birkaç ayda bir benzer katliamlara şahit oluyoruz. Muhtemelen bu elim hadise de son olmayacaktır. Çünkü köylerdeki mera ve hazine arazileri köy halkı için bir fitne konusuna dönüşmüş ve bu fitneye bir türlü köklü bir çözüm bulunamıyor.

Köylerde mera ve hazine arazileri normal şartlarda köylüler tarafından otlak ya da ekim için kullanılır.  Ancak araziler kıymetlenince herkes bu arazilere sahip olmak için yollar aramaya başladı.

Dikkat edilirse arazi kavgalarının büyük çoğunluğu, mera ve hazine arazilerin kullanımıyla ilgilidir.

Köylerde kimin nüfusu fazlaysa veya kimin sopası varsa mera ve hazine arazileri sahipleniyor ve bir yolunu bulup üzerine tapuluyor. Dolaysıyla tüm köylülerin istifade etmesi gereken ilgili araziler haksız bir biçimde sopası olan ailelerin zimmetine geçiyor. Bu haksızlığa karşı koyamayan diğer köy sakinleri çaresizce bu duruma rıza göstermek zorunda kalıyorlar. Bunun binlerce örneği vardır.

Kimi köyler ise durumu kabul etmiyor, böylece fitne fitili ateşlenmiş oluyor. Sonunda silahlı kavgalar ve ölümler yaşanıyor. Böylece kayıp giden canlar, dul bayanlar, yetim çocuklar ve sönen ocaklar manzarası hepimizi hüzne boğuyor.

9 kişinin ölümüne sebep olan Bismil’deki arazi anlaşmazlığı da benzer sebeplerden ötürüydü.

Meseleye vakıf olan Bismil’deki bir kanaat önderinden edindiğim bilgiye göre; söz konusu arazi 379 dönümdür. Bu arazi Alyamaç ve Taş ailelerin yaşadığı iki köy arasındadır ve uzun yıllardır Alyamaç ailesinin elindedir.

Mezkûr iki aile arazi konusunda anlaşamıyor ve konuyu mahkemeye taşıyorlar. Yerel mahkeme bu arazinin 123 dönümünü geçen yıl Taş ailesine veriyor ve 256 dönümü de hazine arazisi olduğuna hükmediyor. Bunun üzerine Taş ailesi bu yıl arazinin tamamını yani 379 dönümünü de ekiyor.

Bu arada birkaç kez karşılıklı çekişmeler, taciz ateşleri ve sıkıntılar çıkıyor. Bismil’deki kanaat önderleri araya girip sulh yoluyla meseleyi çözmek isteseler de başaramıyorlar.

Derken, ekin biçme zamanı geldiğinde ekinleri kaldırmaya giden Taş ailesi ile Alyamaç aileleri arasında silahlı çatışma yaşanıyor. Sonuç 9 ölü, 2 yaralı, 5 tutuklu ve 13 firar.

Peki, bu olayların müsebbibi kimlerdir?

Elbette öncelikli müsebbipleri; Mal, mülk ve arazinin gözlerini kör ettiği ve bu uğurda gözünü kırpmadan katliam yapabilen bedbahtlardır.

Bunun yanında bu konuda yönetmenlikte boşluk ve işlerin çok ağır ilerlediği, ayrıca adil ve köklü bir çözümün de olmadığı kanaati vardır kamuoyunda.

Bu ve buna benzer yüzlerce arazi sorunların çözümü için ivedilikle yasal düzenlemeler yapılmalı. Hazine Arazileri Yönetmenliğindeki boşluklar varsa gözden geçirilmeli ve bu araziler ile ilgili adil ve köklü bir çözüm getirmelidir.