• DOLAR 32.442
  • EURO 34.646
  • ALTIN 2384.463
  • ...

14 Mayıs seçiminden sonra İkinci tur Cumhurbaşkanı seçim sonucu da netleşti. Taşlar yerine oturdu ve ülke olarak yeni bir aşamaya girdik.

İttifaklar ve ittifak bileşenleri yoğun mesai yapıyorlar.

Dün TBMM 28’inci yasama dönemi başladı ve Milletvekilleri yemin ettiler.

Bugün Sayın Erdoğan mecliste yemin edecek ve kabinesini açıklayacak.

Yarın ise yeni bakanlar yemin ederek göreve başlayacaklar.

Böylece resmen yeni dönem başlamış olacak.

Cumhur ittifakı bileşenleri büyük ölçüde hedeflerini tutturduklarından dolayı onlar için süreç doğal seyrinde ilerliyor. Sadece BBP hiç milletvekili çıkaramadığı için biraz buruktur, onlar da mutlaka değerlendirmelerini yapıyorlardır.

Ancak diğer ittifaklar ve bileşenleri için süreç oldukça karışık ve sıkıntılı ilerliyor. CHP ve Yeşil Sol (HDP) başta olmak üzere her parti kendi derdine düşmüş ve yeni dönemde nasıl bir strateji izleyecekler diye toplantı üstüne toplantı yapıyorlar. Hatta birçoğu koltuğunu koruma ya da koltuk kapma yarışına girdiler.

Evet, Millet ittifakı dağılmanın eşiğinde. İttifakın liderleri Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcısı olma hayalleri suya düşmekle beraber meclise de giremediler. Bu durum ilgili partiler için birçok krize sebep olacak. Çünkü mecliste direk Milletvekillerini kontrol etme yerine gurup başkanları üzerinden yönetmek zorunda kalacaklar.

CHP’de kazanlar iyice kaynamaya başladı. 13 yenilgiye rağmen koltuğunu bırakmayan Kılıçdaroğlu’nun işi hayli zor olacak. Diğer ittifak bileşenlerine verdiği 39 sandalye ise başına bela oldu.

İYİ Parti’de ise Akşener’in otoritesi sorgulanıyor, gözler Haziran ayında yapılması planlanan kurultaya çevrilmiş. Parti içindeki muhalif kanat sessizliğini koruyor. Ayrıca partiden istifa eden Yavuz Ağıralioğlu faktörü de İYİ Parti’yi hayli düşündürüyor.

Diğer dört parti ise gurup kuracak sandalyeye sahip değiller. Karamollaoğlu’nun “çatı grup kurulması” girişimi nasıl sonuçlanacak bilmiyoruz. DEVA partisinin gurup kurmak için CHP’den milletvekili talep edeceği konuşuluyor.

HDP ise, Kürtlerin oyuyla Türk solu ve sapkın bireyleri meclise taşıdığı için seçmen tarafından ciddi eleştiriliyor. Demirtaş’ın “aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum” açıklamasıyla uzun süredir HDP içinde kaynayan kazan gün yüzüne çıktı. Öyle görünüyor ki bu özeleştiri ve itirazlar ileriki günlerde daha çok gündem konusu olacak. Hatta istifalar ve belki de bölünmeye sebep olacak.

El hâsıl, 14 ve 28 Mayıs seçimleri birçok dengeyi değiştirdi ve daha da değiştirecek.

Öyle görünüyor ki bu süreçte bazı partilerin yıldızı parlayacak bazıları ise belki siyaset sahnesinden silinecek.

Göründüğü kadarıyla en çok yıldızı parlayacak parti ise HÜDA PAR olacak. Hikmetli kararları, vakur duruşları, sabırlı ve metanetli oluşları hem beraberinde başarıyı getirdi hem de memleket için büyük bir fırsat oldu.

Rabbim neticeyi hayreylesin ve âlem-i İslam’a diş bileyenlere fırsat vermesin.