Seçim barajı kaldırılsın
Seçim barajının düşürülmesi veyahut tamamen kaldırılması, ara ara gündeme gelen ve üzerinde ciddi tartışmaların yaşandığı bir konudur.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Yüzde 10 seçim barajı Türkiye için çok ağır bir seviyedir, o yüzden düşürülmelidir" şeklindeki açıklamasıyla, seçim barajı konusu yeniden gündeme taşındı.
Bahçeli, parti olarak barajın düşürülmesi konusunu daha öncelerde de gündeme getirdiklerini, konunun 2019 seçimlerinde baraj sorunu yaşayabilecekleriyle ilgili olmadığını ifade ediyor.
Bahçeli'nin Genel Başkanlığını yaptığı MHP'nin seçimlerde barajı aşıp aşmayacağı, baraj sorununun olup olmadığı konusunun ayrıca değerlendirilmesi, farklı bir yazıda ele alınması gerekir.
Bugün asıl üzerinde durmayı istediğimiz konu, Bahçeli'nin açıklamasıyla gündeme taşınan mevcut seçim barajı konusudur.
Bahçeli'nin açıklaması sonrası hem hükümet kanadı hem de ana muhalefet partisi CHP açıklamalar yaparak konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın Bahçeli'ye konuyla ilgili verdiği cevap, yüzde 10 barajının 2019 seçimleri öncesi tartışılabileceğinin işareti olarak değerlendirilebilir.
Gelişmeler üzerine CHP'den de seçim barajıyla ilgili açıklama yapıldı. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Seçim barajı hiç olmamalıdır. Israrla belli bir barajda mutabakat aranıyorsa belki yüzde 3 olarak düşünülebilir ama arzu edilen hiç olmamasıdır" diye konuştu.
HDP'den konuya ilişkin yapılan herhangi bir açıklamaya rastlamadım ancak daha öncelerde yaptıkları açıklamalarda barajın düşürülmesi gerektiğini ifade ettiklerini biliyoruz.
Hükümet baraj konusunun tartışılabileceğini söylüyor, mecliste grubu bulunan CHP, MHP ve HDP barajın düşürülmesini istiyor, öyle sanıyorum ki meclis dışındaki diğer partiler de bunu destekliyor.
Şimdi merak edilen şu; meclisteki ve meclis dışındaki siyasi partiler seçim barajının düşürülmesini veyahut tamamen kaldırılmasını istemelerine rağmen seçim barajı neden hala var?
"Farklılıklardan yanayız", "seçim barajı düşürülmelidir", "seçim sistemindeki bazı çelişkilerden dolayı baraj meselesi tartışılabilir" diyenler bunu samimice söylemiyorlar mı?
Halkın hür iradesinin parlamentoda tecelli etmesi için en doğru ve en gerekli olan seçim barajının kaldırılması değil midir?
Mevcut baraj olduğu müddetçe, sandıkta oyunu kullanan vatandaşın tercihi meclise istediği şekilde yansıyamayacaktır. Bu sorunun ortadan kalkması için sistemin adil bir sistem olması gerekir.
MHP'nin, CHP'nin ve diğer bazı siyasetçilerin "Seçim barajı düşürülsün" önerisi tartışılabileceği gibi, asıl olan yani yapılması gereken asıl iş seçim barajının düşürülmesi değil tamamen kaldırılması olmalıdır.
Yüzde 10 seçim barajının olması, yönetimde istikrar için gerekli görülebilir ama bu durum adalet ilkesine aykırıdır ve hakka uygun değildir.
Şimdiye kadar yönetimde istikrar için barajın gerekli olduğu savunuluyordu ancak 16 Nisan referandumuyla birlikte geçilen yeni sistemde koalisyon hükümetleri dönemi sona erdi.
Dolaysıyla yeni sistemle birlikte yönetimde istikrar sorunu da çözülmüş oldu. Bundan sonra mutlak surette, yönetimde istikrar için yıllardır feda edilen temsilde adaletin sağlanması adına girişimlerde bulunulmalıdır.
Temsilde adaletin sağlanması, belirli bir çoğunluğun oyunu alan kişilerin parlamentoda bulunması ve söz konusu o çoğunluğun haklarını savunması neticesinde olur.
Bunun için de Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilmesi, seçim sistemindeki çelişkilerin ortadan kalkması ve yüzde 10 seçim barajının tamamen kaldırılması gerekir. Baraj tamamen kaldırılmadığı müddetçe, temsilde adaletin sağlan(a)mayacağı bilinmelidir.