• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...

Bismi Teâlâ

     Tesettür(örtünme) bir insan için ne ifade eder? Tesettür modası olur mu olmaz mı? Tesettürün sınırları, çerçevesi nasıl olmalıdır? Özellikle bayanların örtünmesi üzerinde neden bu kadar hassasiyetle durulmaktadır? Küresel güçlerin ve din dışı çevrelerin tesettürsüzlüğü yaymalarındaki asıl gaye nedir?

Halkı Müslüman olan Türkiye`yi ele alalım; örtünen bir bayanın örtünme sebebini irdelediğimizde çok farklı durumlarla karşılaşmak zor değil. Lütfen, hanımefendiler aşağıdaki soruları kendilerine sorsunlar:

Mahalle baskısıyla mı örtündüm?

Eşimin baskısıyla mı örtündüm?

Ağabeyimin, babamın baskısıyla mı örtündüm?

Yaşadığım ortamda prim yaptığı için mi örtündüm?

Örf, adet, gelenek ve göreneklerimizden dolayı mı örtündüm?

Örtü aksesuarı beni güzelleştirdiği için mi örtündüm?

Allah`a olan inancımdan ve Allah(c.c) farz kıldığı için mi örtündüm?

Cevabınızı bilemem ama eğer örtünme sebebiniz dini gereklilikten, dolayısıyla dini mecburiyetten, farziyetten ötürü değilse kendinizi tekrardan ölçüp tartmanız gerekmez mi?..

    Örtünme seçiminiz inançtan kaynaklı ise büyük bir seçim yapmışsınız demektir fakat bu en önemli adım olmakla birlikte yeterli değildir. İçini doldurmanız gerekecektir. Zira ulvi bir değeri taşıyorsunuz çünkü. Referans kaynağımız ve ölçünüz Nur sûresi 30-31. ayeti kerimeler ile Ahzab sûresi 59. ayeti kerimeler olacaktır. Bunun dışındaki kriterler bu değeri yozlaştırmaya götürmekten başka bir şey olmayacaktır. Maazallah defineyi çöpe atmak gibi bir şey olacaktır!..

     Öncelikle amaç, gaye ve niyetimiz önem arz edecektir. Zira Allah`ın (c.c) emri doğrultusunda örtünen bir bayan, tesettür değerini taşıdığından önemli bir sorumluluğu yüklenmiştir.

O halde bu değeri taşımanın onurunu hissetmeli ve gereğini yapması gerekmez mi?

Karşı cinsle sarmaş dolaş olması beklenemez. Cıvık hareketlerde bulunamayacağı gibi vakarından ödün veremez. Yürüyüşünden tutun, içtimai toplum içerisindeki alışverişine kadar özen gösterecektir.

Dürüstlüğünüzle, çalışkanlığınızla örnek olmanız gerekirken; ahlaki anlayışınız, oturup kalkışınızla da daha dikkatli olmanız gerekir. Artık tesettür değerini taşıdığınızı bir an bile unutmamalısınız. Kendinize ciddi anlamda şunu sormalı değil mi? Tesettür benim için ne anlam ifade etmeli?..

  Tesettürlü olmayı Allah(c.c) istediği için sınırlarını da rabbimiz çizmiştir. Örtünmeyi, Müslüman bir kadın için sadece yabancı bakışlara ve art niyetli yaklaşımlara karşı bir ‘`korunma aracı`` olarak düşünmek yeterli mi? Kadınla erkek arasında meydana gelmesi her an mümkün ve muhtemel olan/ meşru olmayan yakınlığı engellemenin de bir aracıdır. Bu açıdan bakıldığında, örtünmenin şekli de ortaya çıkar. Kadın-erkek arasındaki cazibeyi, çekimi, etkilenmeyi engellemeyen örtünme de Kur`an`ın şeklini çizdiği tesettür anlayışından uzak kalacaktır. Başka bir deyişle modaya göre bir örtünme olacaktır. Maazallah defineyi çöpe atmak gibi bir şey olacaktır!..

  Peki, söz konusu olan yakınlaşmanın önüne geçmek sadece kadının görevi ve sorumluluğu mudur? Erkek de kadın kadar sorumludur.

‘` Mümin erkeklere söyle, gözlerini harama dikmesinler, ırzlarını korusunlar. Çünkü bu daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah, onların yaptıklarından haberdardır.” “Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Ziynetlerini (süslerinin takılı olduğu boyun, kulak, baş, kol ve bacak gibi yerlerini) açıp göstermesinler...” (Nur, 30-31) ayetlerinde hem erkeklere, hem kadınlara haramdan sakınmanın emredilmesi, her iki cinsin aynı derecede hassasiyet göstermesi açısından bağlayıcı bir düsturdur… İffetli ve temiz bir toplum oluşturmanın yegâne yolu bu anlayıştan geçer.

(Küresel güçlerin ve din dışı çevrelerin tesettürsüzlüğü yaymalarındaki asıl gaye nedir? hususunu haftaya söyleşelim)

Sağlıcakla kalınız.