• DOLAR 34.483
  • EURO 36.41
  • ALTIN 2956.596
  • ...

Bismihi Teala.

    Pek çok il milli eğitim müdürlükleri okul kantinlerinde, sosyal tesislerde,

işgale ve soykırıma katık ve yakıt olan israil menşeli ürünleri boykot etme kararı aldı.

israil ürünlerine yönelik boykot, birçok insan hakları savunucusu tarafından destekleniyor.

Şu var ki boykot hareketi, toplumda daha geniş bir farkındalık yaratma potansiyeline sahiptir.

Özellikle 2023’ün 7 Ekim’inden bu yana Katil israile karşı amansız bir tepki,

lanet okuma, insan ve vicdan sahibi coğrafyalarda duyulmaya başlandı.

Boykot çağrıları toplumun farklı kesimlerinde yankı buluyor.

     Bu eksende okul kantinlerinde satılan ürünlerin menşei üzerine düşünmek,

 hem eğitimciler hemde aileler için önemli bir konu haline geldi.

 Eğitim kurumları sadece akademik bilgi aktarma yerleriyle sınırlı kalamaz.

Ahlaki ve toplumsal değerlerin tartışıldığı yerlerdir.

Bu eksende boykotun işleniş biçimi önemlidir.

Salt sloganik ve hamasi çıkışlar ilkin öfke doludur, seslidir, dile de hoş gelir.

Fakat sonraları sönük biçimde konumlanabiliyor.

Boykotun amacı ve anlamını içselleştirmektir kalıcı olan.

Açık deyişle ‘sosyal sorumluluk’ ve ‘etik değerler’ kazandırmak hedef olmalıdır.

Bu bağlamda eğitim kurumları ciddi ve aktif rol üstlenmelidir.

Sorup geçmek olmaz.

Okul yönetimleri kantinde satılan ürünler hakkında velileri ve öğrencileri

etkin bir şekilde bilgilendiriyor mu?

Okul yönetimleri periyodik aralıklarla kantinleri denetliyor mu?

Boykot ürünlerine dönük gerekli önlemleri alıyor mu?

Sağlıklı beslenmeye teşvik eden programlar düzenliyor mu?

Öğrencilere, neyi neden tükettiklerini öğretmek,

onları bilinçli tüketiciler haline getirmek,

öğrenme çıktısı arasında değerlendirilemez mi?...

   MEB’in okul kantinlerinde alacağı önlemler;

çocukların sadece sağlıklı gelişimlerine katkı sağlamakla kalmayacak,

aynı zamanda sosyal biliçlenmelerine de öncülük edecektir.

Okul kantinlerinde, yerli ve organik ürünlerin tercih edilmesi,

çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine katkı sağlar.

MEB, yerel üreticileri destekleyen projeler geliştirerek

kantinlerde daha sağlıklı seçeneklerin sunulmasını teşvik edebilir.

    Etliye sütlüye karışmamak çözüm mü sizce?

Kalın sağlıcakla…