• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...

Eskiler; kabiliyetsiz, iş göremeyen, kusurlu olduğu halde aşırı övünen, kasıla kasıla yürüyen; kendisi bir işe yaramadığı veya hatalı iş gördüğü halde başkasının işini beğenmeyen kişiye “Hem kel hem de fodul” demişler. Bilmiyorum bu atasözü CHP ve DEM Parti’ye uyuyor mu? Ama tarihlerindeki katliamlara rağmen, Meclis kürsüsünde insanlık dersi vermeye kalkışmaları bana bu sözü hatırlattı.

Malum, israil bir soykırım suçu işliyor. Uyguladığı yöntem, tarihten bu yana süregelen ve batıda “Genocide” olarak adlandırılan toplu kıyım/katliam fiilidir. PKK kuruluş döneminde israil’e karşı FKÖ’ye yardım ediyor, militanları kod olarak “Yaser” ismini bol bol kullanıyorlardı. Fakat geçen süre içinde köprünün altından çok sular geçti ve şu an PKK israil’in yanında konumlanıyor.

Neyse ben esas değinmek istediğim noktaya geleyim. Küresel düzeyde israil’e destek veren firmalara karşı çeşitli protestolar yapılıyor. Batı’da da gerçekleşen bu olayların bir benzeri Diyarbakır’da yaşanmış. Katledilen bunca çocuğun, kadının, yaşlının, kısacası masumun, insanda biriktirdiği bir öfke olabiliyor. Ya da özellikle Doğu’da halkın örfünü hiçe sayan bazı uygulamalara karşı spontane itiraz sesleri yükselebiliyor.

CHP, Diyarbakır’da yaşananlarla ilgili olarak TBMM’ye araştırma önerisi sunmuş. DEM Partili Cengiz Çandar da CHP’ye destek verip HÜDA PAR’ı suçlayıcı bir araba dolusu laf etmiş.

Bazen diyorum ki keşke Türkiye’de herkes asli işini yapsa. Cengiz Çandar yılların gazetecisi. İran’da İmam Humeyni’nin evine kadar gitmiş ve onun mütevazı yaşantısını Cumhuriyet’e yazmıştı. Hatta Cumhuriyet’ten ayrılmasının nedeni bu tür haberler dahi olabilir. Ama keşke gazeteci olarak hafızamızdaki yerini korusa idi.

Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmayı bir gazeteci olarak yapsa belki sadece düzeltme amaçlı bir iki laf edilebilirdi. Ama DEM Parti adına kalkıp söz alması ve HÜDA PAR’dan bazı olaylarla ilgili kınama talep etmesi hiç yakışmamış.

Çandar bunu yapınca, işte böyle “Hem kel hem fodul” atasözlerine konu oluyor. Bilmem Cengiz Çandar hiç Sündüs Yaylası diye bir yer duydu mu? PKK burada 11 aileden toplamda 24 kişiyi katletti. Tarih: 18 Temmuz 1993. Katliamın üzerinden 31 yıl geçti. DEM ve çok harfli geçmişteki partilerinden bir kınama duyan oldu mu? Olmadı.

Ama Çandar, Başbağlar’ı duymuştur. PKK’nın 33 kişiyi hunharca katlettiği köyden bahsediyorum. Yine bir Temmuz ayı katliamı: 5 Temmuz 1993. Her yıl anma merasimleri yapılıyor. Bahsettiğim cenahtan bir kınama duyan var mı? Yok.

Siz neden bahsediyorsunuz Allah aşkına? Şırnak’ın İdil ilçesinin Peçenek köyünde, PKK’nin köy cezalandırması adı altında gerçekleştirdiği eylemde, anne ve babayı katleden militanların, annenin göğsünde sıkı sıkıya korumaya çalıştığı bebeğini de öldürdüğünü ve bölgedeki milislerin bu eylemi; “Yılanların yavruları da yılan olur” şeklinde açıkladığını biliyor musunuz?

Hele hele DEM milletvekillerinin, bir başkasının yaptığı eylemleri kınadıklarını görünce insan bir tuhaf oluyor. Diyeceksiniz ki CHP çok mu masum? CHP’ye katliam olarak sadece Zilan yeter. Ama inanın bu katliamları dahi DEM dile getirmemeli. Bir başkası yapsın.

DEM ekonomik, sosyal vb. konularda muhalefet yapsın. Bakın geçenlerde DEM Partili Ali Bozan’ın yaptığı ve “Çem û çem” diye özetlenebilecek konuşması çok güzeldi. Adam hiç katliam, insan hakkı, Kürt hakkı gibi sözler sarf etmedi. Konuşmasının hepsine değil de büyük bir kısmına imzamı atarım. Daha çok ekonomi üzerinde durdu ve kürsüden indi.

Katliamları kınamak, insan haklarına saygı, Kürtlerin gasp edilmiş haklarından bahsetmek, hem CHP’ye hem de DEM Parti’ye hiç yakışmıyor.