• DOLAR 35.415
  • EURO 36.308
  • ALTIN 3066.61
  • ...

Casim Sultan, Katar`lı düşünür, yazar ve edebiyatçı. Kahire üniversitesinde tıp eğitimi alır, ardından İngiltere`ye gider ve orada belli bir süre çalıştıktan sonra Katar`a döner. Ümmetin kurtuluşu, maddi ve manevi bir neslin yetişmesi, genç öncülerin yetişmesi üzerine konferanslar verir ve bu alanda kitaplar yazar. Özellikle strateji ve planlama üzerinde yoğunlaşır. Bu çerçevede yedi kitaptan oluşan “İslam Toplumunun Yeniden Doğuşu” adlı bir seri oluşmuş durumda. Bu serinin ilk kitabı olan ‘Dirilişten Uyanışa`nın Durumu Değiştirmek bölümünde ümmeti geri bırakan ve bu perişan hali yaşatanlarla bizlerin çaba ve gayret arasındaki farkı görmek için anket olabilecek bir soru listesi hazırlamış. Bu soruları ilk önce okuyucunun kendine içtenlikle sormasını, ardından çevresinde İslami çalışma içerisinde bulunan ve gayretli müminlere sorulmasını istiyor.

Bu soruları okuyarak içtenlikle cevap vermeye çalıştım. Siz değerli okuyuculara da soruyorum ve kendi dünyamızda içtenlikle cevap verelim. Vereceğimiz cevaplar içerisinde bulunduğumuz durumu yansıtacaktır. Müsbet güzellikleri ortaya çıkarabileceği gibi eksiklikler ve noksanlıklarımızı da ortaya çıkaracaktır.  Bazı noktalarda çok istekli olduğumuz halde neden başaramadığımız sorusunun cevabını da bulacağız.

1- Bir yılda kaç kitap okuyorsun?

2- Okuduğun kitapların türü nedir? (okuduğun kitapları türüne göre tasnif eden bir tablo hazırla)

3- Muhtelif insanlık deneyimlerine vakıf olmak adına genel tarih okumaları yapıyor musun? Yoksa sadece İslam tarihi, siyer ve sahabe hayatına ilişkin eserler mi okuyorsun?

4- Toplumların diriliş ve değişim serüvenleri ile ilgili kaç kitap okudun?

5- İdari ve insanî bilimler alanında kaç kitap okudun?

6- Düşüncelerini özetlemek üzerine kalem ve kâğıt kullanma alışkanlığın var mı?

7- İyi bir bilgisayar ve internet kullanıcısı mısın?

8- Yakın ve kadim geçmişle ilgili okumaların sırasında hayret ve şaşkın kalmakla yetiniyor musun? Yoksa geçmiş hadiselerden gereken ders ve ibretleri alıyor musun?

9- Başkalarının düşünce ve davranışlarını taklit etmekle mi yetiniyorsun yoksa kendin sürekli araştırıp kendini geliştirir misin?

10- Liderinle bir gün oturup mücadele yöntemini delilleri ile birlikte sana izah etmesini istedin mi?

11- Sürekli olarak yenilikleri takip eder ve kendini yeniler misin? Yoksa tekrarın esiri misin?

12- Sence halkın liderleri ve düşünürleri her şeyi biliyor ve her şeyi planlıyor mu?

13- İçinde bulunulan koşulları ve geleceği anlama ve yorumlama noktasında liderlerin ve düşünürlerin senden daha iyi olduklarını, ideallerine ulaşman için sadece onlara tabi olman gerektiğini mi düşünüyorsun?

14- Herhangi biri sana yaşadığın çağın hadiselerinden söz etti mi? Ya da geleceğin muhtemel olayları hakkında öngörülerde bulundu mu?

15- Düşünceye mi, yoksa söyleyene mi bakırsın?

16- Olaylara yüzeysel bakarak onları hafife mi alırsın, yoksa abartır ve içinden çıkılmaz bir hale mi sokarsın?

…Bu sorulara açık ve içtenlikle verdiğin cevaplar kendini ve çevrendekileri tanıman konusunda sana yardımcı olacaktır… (Casım Sultan, Dirilişten Uyanışa, Sayfa; 99-101, Mana Yayınları)