• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.86
  • ...

Dünya üzerindeki 193 üye ülkeyle en fazla üye ülkeye sahip Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 78. Zirve Toplantısı, 16-20 Eylül tarihlerinde New York’ta yapıldı.

Bu toplantıların amacı dünya genelindeki sorun ve problemleri konuşmak, tartışmak ve çözüme kavuşturmaktır. Aynı zamanda da ikili ve daha çoklu görüşmeler yapmaktır.

Tabi BM, her ne kadar 193 üyesi olsa da esas karar mercii 15 üyeli Güvenlik Konseyi’dir. Genel Kurulda alınan kararlar tavsiye niteliğinde iken Güvenlik Konseyi’nin kararları bağlayıcıdır. Esas mesele de burada. Bu 15 üyeden 5’i (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) daimi üyedir ve alınan kararı veto etme hakları vardır.

Bu seneki toplantıda da dünyada adalet ve huzuru sağlayacak, var olan sorun ve problemleri bitirecek bir adım atılmadı.

Her zaman ki gibi kısır tartışma ve polemiklerle geçti.

Zaten toplantıya GK’nin 5 daimi üyesinden ABD hariç İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa’nın devlet başkanları bu seneki toplantıya katılmadı.

Bu da gösteriyor ki bu ülkelerin dünya ve insanlığa sunacakları yeni bir şeyleri yok. Var olan durumdan memnunlar.

Rusya devlet başkanı Putin, hakkındaki Uluslararası Ceza Mahkemesinde açılan davadan dolayı katılmadı, fakat diğerleri için böyle bir sorun yok.

BM, İkinci Dünya Savaşından galip çıkan ülkeler ve Çin, o günün şartlarında kendi menfaat ve çıkarlarını korumak, dünyayı nasıl kolay idare edebiliriz, mantığıyla kurulmuş ve karar alma mekanizmasını da öyle dizayn etmişler.

Bütün dünya ülkeleri 193 üye ülkeden 192’si bir karara ‘evet’ dese de 5 daimi üyeden birinin ‘hayır’ demesiyle o karar alınamamakta ve rafa kaldırılmakta.

Dünya nüfusunun Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden tek bir İslam ülkesi yok.  İnanın kurt, kuzulara şah olsa böyle bir taksim yapmaz.

Bu yapısından dolayı neredeyse bir asırdır Müslümanlara kan kusturan Siyonist işgal rejimine kimse dur diyemedi. Çıkan kararlar da uygulanmadı.

Dünyadaki bütün sömürü ve çatışmaların müsebbibi olan 5 daimi üye ülke aleyhinde tek bir karar alınamadı.

BM tarihinde dünya mazlumlarının gönlüne su serpecek, dertlerine derman olacak, tek bir karar alınmadı.

Yapılan bütün tartışmalar 5 üye ülkenin kendi aralarındaki güç ve çıkar çatışmasından öteye geçmedi.

Dolayısıyla bu yapıda, baştan sona köklü bir değişikliğe gidilmelidir. Ya da feshedilmelidir.

Var olan BM ya da yeni kurulacak bir yapının alacağı kararlar adalet ve hakkaniyete uygun olmalıdır. Zalime karşı mazlumların hamisi olmalı ki bir anlamı olsun…

Bunun için

-              Daimi üyelik sıfatı hiçbir ülkeye verilmemeli ve tamamen kaldırılmalı.

-              15 üyeli konseyin tüm üyeleri belli bir süre için seçilmeli.

-              Her kıta ve inanç nüfus yoğunluğuna göre nisbi bir şekilde temsil edilmeli.

-              Hiçbir üyenin veto yetkisi olmamalı. Alınacak karalar çoğunluğun oylarıyla alınmalıdır.