• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...

Önümüzdeki hafta mecliste bazı konuların gündeme alınmasına yönelik mesai yapılacak. Sıralanan maddelerin gündeme alınması da oylamaya tabi tutulacak.  Mevcut sıralamadaki bir konu, önceliğine binaen gündeme alınmayacak. Oylamaya tutulup öncelikli görüşülmesi kabul edilip edilmemesine göre gündeme alınacak.

Malumunuz HÜDA PAR’ın meclise verdiği ve gündeme alınmasını talep ettiği “Vatandaşlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifi” vardı. Temmuz’un dokuzunda Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi kabul edilen teklif, konu olarak ‘Soykırıma katılan ve çifte vatandaşlık taşıyanların vatandaşlıktan çıkarılması’nı ön görüyor.

CHP ve DEM hariç diğer partilerin desteğiyle meclis genel kuruluna görüşülmek için gelen bu teklif, aynı destek ve aynı birlikle sıralanmış maddeler içinden gündeme alınması için gereklidir. Şayet bu konuda aynı destek ve öncelik verilmezse 2025 yılı Temmuz’una kadar hep oyalanacak, belki de soykırıma, kalan Filistinlilerin çocuk ve kadınlarının da tabi olmasını beraberinde getirecektir.

Bu teklif, sadece HÜDA PAR’ın teklifi değildir. Diğer ülke siyasilerinin kendi meclis ve oturumlarında hatta basınlarında gündem olan bir konudur. Fransa, ABD, Güney Afrika, İspanya ve Ukrayna gibi… ülkelerden işgalci israil adına soykırım suçuna katılan ve bizzat silahlı fotolar paylaşan kimselerin kendi itirafları, sosyal medyada gündem oldu. Öyle ki Güney Afrika siyonist orduda savaşan vatandaşları hakkında soruşturma başlattı. Fransa basınında ve parlamenterleri arasında konuşuldu. Sayısal veri olarak 4 bin işgalci askerin Türkiye’den ve üçüncü ülkeler üzerinden gittiği, 65 Türkiye vatandaşı Yahudi’nin Gazze’de öldürüldüğü, 110’unun yaralandığına dair veriler var.

Konu geçiştirilecek bir konu olmadığından tüm partilere mensup vekillerimizin vicdanlarında ve gündem önceliğinde yer alması gereken bir konudur. Ertelenmesi ve önceliğe alınmaması hem kamu vicdanını yaralayacak hem de halkta karşılığı olan bir mesele olarak hayal kırıklığı yaşatacaktır.

İnsani ve vicdani bir sorumluluk sahibi olan her vekilin bu meselede takınacağı tavır, soykırımın büyük bir suç olduğu ve buna katılanların mutlaka yargılanması gerektiğine dair olan tavırdır.

Bu anlamda çifte pasaportlu olup da bu soykırıma iştirak edenlerin cezalandırılması adına HÜDA PAR’ın teklifi, insanlık adına vicdan adına yapılan bir tekliftir. Salt HÜDA PAR’ın teklifi değildir.