• DOLAR 32.365
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2390.145
  • ...

Ağzın ile kuş tutsan da senin gözünün üzerinde kaşların var ve bu da senin için kabahat olarak yeter de artar bile…

İşte bazılarının İslami camialara ve onların icraatlarına bakış açıları kısaca bu şekilde özetlenebilir. Bu itibarla; ne eleştirileri ne de övgüleri bir kıymete haiz olmayan bu kişilikleri görmezden gelmek gerekir, bu kişilikler ile enerji tüketmemek icap eder. Yapıcı ve iyi niyetli eleştiriler elbette çok kıymetlidir ve dikkate alınması gerekir ama operasyon eseri olan veya sıradan bazı etkenlerin tesiri ile yapılan tenkitlerle uğraşmak zaman israfıdır. Değerli işlerle uğraşanların da değersiz şeyler ile kaybedecek zamanları yoktur. Hatta bazen mühendislik eseri olan tenkitler, yapmış olduğunuz çok değerli hizmetleri başka tarafa çekebilir. Fotoğrafın tamamına odaklanmak yerine fotoğrafın katlanmış ehemmiyetsiz bir köşesini nazara sunarak sadece fotoğraf bu ayıptan ibaretmiş gibi bir algı oluşturabilirler.

Geçenlerde Diyarbakır’da İTTİHAD öncülüğünde çok ehemmiyetli bir toplantı yapıldı. Bu toplantı birçok açıdan ehemmiyetli bir toplantı idi. Bu toplantının gelecekte birçok projenin temeli olmasını temenni ediyoruz. Bu toplantının uluslararası boyutu olduğu gibi bölgesel boyutu da var. Toplantı sonrası açıklanan sonuç bildirgesine bakıldığı zaman; İslam ümmeti, bölgemiz ve ülkemiz için önemli noktalara temas ettiği görülecektir. Ama bazıları bu ehemmiyetli toplantıyı değersiz kılmak için hemen yaygarayı bastılar. Bazı noktalarda farklı düşünceleri olan birilerinin fikir beyanlarından yola çıkarak bu tarihi oturumları sabote etmeye çalıştılar. Öncelikle şunu belirtelim ki; bu tür organizasyonların amacı, fikri müzakeredir. Farklı fikirlerden olan insanların bir araya gelip, ortaya konulan sorunlara çözüm sunması temel maksatlardan birisidir. Bu organizasyonlarda farklı fikirlerin ortaya çıkması en doğal olaydır. Eğer farklı fikirlere tahammül yok ise veya farklı fikirlere ehemmiyet verilmiyor ise o halde aynı çevreden alimler, aydınlar ve kanaat önderleri toplanır ve etkinlik tamamen stabil bir ortamda geçer. Böyle bir toplantının neticeleri ve faydaları elbette çok sınırlı kalır. Farklı coğrafyalardan alim ve aydınların bir araya gelmesi sembolik olarak bile çok önemli iken, bu tür toplantıların somut neticeleri zamanla ve peyderpey ortaya çıkar. İnsanların ve fikirlerin birbirine yakınlaşması için ciddi bir zamana ihtiyaç vardır. Sadece bu organizasyondaki bir detaya takılan ve bu detay üzerinden kıyameti koparmaya çalışanlar ya iyi niyetli değildir ya da son derece dar bir ufka sahiptirler. Bu sürecin semerelerini toplayabilmek için sabırla beklemek lazımdır. Belki de bu gün bizim attığımız muhkem tohumların semerelerini bizden sonraki nesiller toplayacaktır. İttihad-ül Ulema öncülüğünde İslam coğrafyasının ve bölgenin geleceğine; ilim, irfan, özgürlük, erdem ve ümmetin kardeşliği tohumları ekildi. Bu tohumların meyveye durması da elbette ciddi bir çaba ve bedel gerektirir.

Tüm Müslümanların ve gönlü ilim, irfan ve özgürlükten yana olan güzel insanların bu çabalara omuz vermesini temenni ediyoruz.

Selam ve dua ile