• DOLAR 34.658
  • EURO 36.371
  • ALTIN 2927.724
  • ...

Dünyada her geçen gün bilgi ve bilişimin önemi artıyor. Verinin, temel işlenme nesnesi olduğu bu dönemde, artık neredeyse her şeyin temelini yazılım oluşturuyor. Yazılım ve kodlama alanında, çip teknolojisinde ne kadar önde iseniz, dünya arenasında o kadar güçlüsünüz. Son pandemi sonrası, yazılım ile beraber gen teknolojisinin hayati bir öneme sahip olduğu ortaya çıktı. Yine üretimin, hayati bir mesele olduğu bu vesile ile hatırlandı. Sanayileşme ile beraber birçok ülkede bir nebze geride kalan tarım ve hayvancılığın; özellikle herkesin kendi başının çaresine baktığı bir dönemde globalleşen dünyada bile, ülkelerin can damarı olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Biz, bu yazımızda, yazılım ve kodlama üzerinde durmak istiyoruz.

Artık hayatın her alanında kodlama ve yazılımın hâkimiyeti geçerlidir. Bir ülke, kodlama ve yazılım alanında ne kadar ileride ise hayata o denli hâkim olur. Ürettiğiniz her ürün üzerinde tasarruf sahibi olabilmek için o ürünün yazılımının size ait olması gerekir. Üretilen her savaş silahının kodlaması ve yazılımı size ait değilse o silahları istediğin zaman, istediğiniz yerde kullanamama riski ile karşı karşıyasınız demektir.  Hava savunma sisteminiz, düşman uçak, füze ve diğer hava unsurlarını tanımayabilir. Düşman uçak ve füzelerini, dost unsurlar olarak görebilir.  SİHAlarınız size ait hedefleri vurabilir. Enerji sisteminiz ve telekomünikasyon sisteminiz kilitlenip işlemez hale gelebilir. Bu şekilde uzunca bir liste çıkarılabilir. Hatta bürokratlarınızın ve devlet adamlarınızın bindiği arabaların uydu üzerinden kilitlenmesi riski vardır. Yani kısacası kontrol daima başkalarında olur. Artık hayatımızın her alanında boy gösteren yapay zeka teknolojisini çok aktif bir şekilde kullanabilmek gerekir. Savaş araçlarının birçoğunda bu teknoloji kullanılmaktadır. Sürece bakılırsa, gelecekte bu teknoloji neredeyse rakipsiz hale gelebilir. Bu teknolojide ön sıralarda olabilmek için de yazılım ve kodlama alanında ileri bir seviyede olmak gerekir.

Günümüzde birçok toplantının, idari işlemlerin, finansal işlemlerin sanal ağlar üzerinden yapılması, bu konunun ehemmiyetini ortaya koymaktadır. Size ait sanal ağlar ve uygulamalar yoksa sürekli birilerinin himmetine ve müsaadesine muhtaçsınız demektir. En olmadık ve hayati anda can damarınız birilerinin elinde ise o halde istikbaliniz tehlikede demektir.

Son zamanlarda gündemi meşgul eden bir Watsapp meselesi vardır. Bu mesele bir kez daha gösterdi ki, yazılım ve kodlama meselesi, hayati bir öneme sahiptir. Kitlelerin mobilize edildiği ve devrim yapan kitleleri bir araya toplayan sanal ağlardan bahsedilen bir dünyada, yazılım ve alt yapının milli olduğu uygulamaların geliştirilmesi kaçınılmazdır. Dünya artık eskisi gibi değildir. Sanal ağlar, insanlığın adeta can damarı haline geldi. Böylesi önemli bir mesele başkalarının himmet ve insafına terk edilemez.

Devlet, adeta yazılım ve kodlama alanında seferberlik ilan etmelidir. Bu saha desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Bu alandaki çalışmalar, milli güvenlik yatırımları ve devlet projesi olarak kabul edilmelidir. Bu alanda geniş istihdam sahaları açılmalıdır. Orta ve uzun vadede yapılan bu yatırımların karşılıksız kalmadığı ve aynı zamanda ekonomiye büyük bir katkı sağladığı görülecektir.

İlkokuldan başlanarak çocuklara yazılım ve kodlama öğretilmelidir. Bu vesile ile okul müfredatları yeniden gözden geçirilerek, masa başında yazılmış olan ve gerçek hayatta hiçbir faydası olmayan, bilgi diye sunulan faydasız öğretiler çöpe atılmalıdır. Çocuklarımızın zihni, kendilerine ve topluma faydası olmayan bilgilerle meşgul edilmemelidir. Zira okul müfredatlarında o kadar zorunlu tutulan bilgiler var ki, bu gereksiz bilgiler yerine öğrencilere hayatta karşılığı olan faydalı şeyler öğretilse idi bu gün Türkiye bambaşka bir noktada olurdu.

Kodlama ve yazılım, ilkokuldan itibaren zorunlu haline getirilmelidir. İleriki yaşlarda öğrencilerin bu sahayı tercih etmeleri için teşvik edilmelidir. Üniversitede bu bölümü okuyanlara hemen iş imkanı sağlanmalıdır. Hatta bu alan ülke ekonomisinin en önemli gelir kalemlerinden birisine dönüştürülmelidir.

Genetik mühendisliği ile beraber yazılım mühendisliği ülkenin en popüler mesleği haline getirilmelidir. En basitinden, çocuklarımız bile bilgisayar oyunu oynama ile zamanlarını öldürmek yerine bilgisayar uygulamaları yapabilmelidir. Çocuklarımız bile insanlık ve medeniyet yarışında bu kulvarda gösterdikleri performans ile katkıda bulunabilmelidir.