• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Nusaybinli bir abimizden dinlemiştim. 70’li yılların sonunda Nusaybin’de sadece bir sinema vardı. Bilet ücreti 50 kuruştu. Benim ve beraberimdeki arkadaşımın 25’er kuruşu vardı. Yaşımız küçüktü. Film izlemek için sinemaya gittik. Sinemanın sahibi kapıda bekliyordu. 25’er kuruşumuzun olduğunu söyledik. Adam bize “Siz şöyle köşede bekleyin, millet bir geçsin sizi alacağım” dedi. Dışarıda kimse kalmadı. Sadece biz kalmıştık. Bizi unutmuş olabilir diye kendisine burada olduğumuzu bir hatırlatalım dedik. “Veysi abi!” diye seslendik. Sinemanın sahibi bizi unutmamıştı; “Sizden haberim var. Sinemada film izleme ücreti 50 kuruştur. Bu 25 kuruşluk paranızla ancak filmin yarısını izleyebilirsiniz. Filmin yarısı geçsin sizi alacağım” dedi. Adam gerçekten dediği gibi yaptı. Filmin yarısı geçince bizi içeri aldı. Filmin yarısının ücreti olarak 25 kuruşluk film izleyecektik.

Farz edelim ki bu film Filistin ile siyonistler arasında geçenleri anlatan bir film olsun. Bu filmin başı 1946 senesini başlangıç olarak almış olsun. Bu tarihten sonra; 1946’da Kral Davut katliamı yapılmış, aynı tarihte daha sonra israil Savunma Bakanı Moşe Dayan liderliğindeki çete Deir Yasin Katliamı yapılmış, 1948’de Safsaf Katliamı yapılmış, aynı tarihte Nekbe var. Yine 1948’de Tantura Katliamı gerçekleşmiş, 1953’de Şaron Katliamı gerçekleşmiş, 1956’da Küfr Kasem Katliamı gerçekleşmiş, aynı yılda Samu Köyü katliamı gerçekleşmiş, 1982’de Sabra ve Şatilla Katliamları gerçekleşmiş, 1990’da Kudüs Katliamı gerçekleşmiş, 2002’de Cenin katliamı gerçekleşmiş, 2008’de yine bin kişinin hayatını kaybetmesiyle neticelenen Gazze Katliamı gerçekleşmiş.

Yıllardır Siyonistler Filistinlileri parça parça öldürüyor. Ve geldikleri yerleri de adım adım işgal etmişler, Filistinlileri yerlerinden etmişler. Filistin’in % 90’a yakın topraklarını işgal etmiş. Kendilerine karşı silahlı direnenler de sadece Gazze’deki bir avuç Filistinli kalmış.

Siyonistler durmamış özellikle her Ramazan ayında ve bayramlarda yine Gazze’ye saldırmış, onları parça parça şehid etmiştir. Son yıllarda Gazze’de binlerce kişiyi şehid etmiş, evlerini başlarına yıkmıştır. Yerimiz dar olduğundan filmin detaylarına giremiyoruz.

Gelmişiz 7 Ekim 2023’e. Bu sefer Gazzeliler oluşturdukları direniş grubuyla Siyonistlere saldırmış onlara hiç görmedikleri, tatmadıkları bir acı tattırmıştır. Tam da burada 25 kuruşa filmin yarısını izlemek için bekleyen abimiz içeri girmiş olsun. Filmi bu tarihten sonra izlemiş olsun. Eğer bu abimiz dese ki; “Yahu şunlar neden durup dururken Siyonistlere saldırdı. Vallahi bunlar haksızdırlar” dese bizim de şunu deme hakkımız var; “Evet, biletin 25 kuruşluktu ama aklın 5 kuruşluk. Filmin başını bir izleseydin! Kazın ayağı öyle değil! Bu siyonistler ne katliamlar yaptılar neler! Eğer filmi baştan izleseydin, şimdi yüreğin soğurdu.”

Kimse kusura bakmasın ama bu filmi 7 Ekim 2023’ten sonra izleyip değerlendirerek bir sonuca ulaşmaya çalışanların akılları 5 kuruşluktur. 5 kuruşun da bizim mahallede la mehelle lehu minel i’rabi. Yani irabta, yani bizim nezdimizde yerleri yoktur…