• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

 Geçen hafta Aksa FM’de “Söz Sizde” programımızın yayın konuğu gazeteci-yazar Metin Özmen’di. Kendisiyle Covid-19’u ve Covid-19 ile ilgili yazdığı “Covid-19’un Şifresi T” isimli kitabını konuştuk…

Kitabın ismi her ne kadar fantastik çağrışımlar uyandırsa da kitap aslında bir sağlık kitabı da diyebileceğimiz dini bir kitap…

Kitabın isminin “Covid-19’un Şifresi T” olmasının dikkat çeken yönü, isimdeki “T” harfi olsa gerek. Kitap makalelerden oluşuyor ve her makale “T” harfiyle başlıyor. Teslim, tedbir, temizlik, tevekkül, teneffüs gibi…

Terennüm makalesiyle başlıyor kitap. Bu başlığın altında yazar kısaca, koronanın terennüm ettiğini, bize bir şeyler anlatmaya çalıştığını, Allah tarafından bir mesajı getirdiğini, bir şeyleri dile getirmek istediğini, mesaj alındığında gideceğini belirtmiş. Cumhurbaşkanının geçen gün yaptığı açıklama ve son kırmızı tablodan sonra, anlaşılan o ki, koronanın anlatmaya çalıştığı mesajı kimse anlamamış ya da anlamazdan gelmiştir.

Tahavvuf başlığı altında koronanın beraberinde bir korkuyu getirdiğini, Allah’ın bütün duygularımızı bir ihtiyaca binaen verdiğini belirterek, koronanın tahavvuf yönüyle korku damarımıza bir çeki-düzen verdiğini belirtmiş.

Tevhid başlığı altında, Allah’ın her şeye hâkim olduğunu, hastalığın seyrine, yayılma biçimine, farklı yerlerde aynı belirtilerle ortaya çıkmış olmasına vurgu yapılarak, bu işi idare eden, yöneten, yayılmasına izin veren, kimlere bulaşacağına karar veren biri olduğuna vurgu yapılmış.

Teslim başlığı altında kitapta işlenen konu ile ilgili hastalıkların ve musibetlerin en büyük sebeplerinden birisi de insanları vazife-i asliyelerine döndürme uyarısı ve “Teslim ol” çağrısı olduğu yorumuna yer verilmiş, Risale-i Nur’dan Lem’alar kitabından şöyle bir alıntı ile desteklenmiş; “Ey insan! Hiç mümkün müdür ki, sana bu simayı veren ve o simada böyle bir sikke-i rahmeti vaz’ eden Zat, seni başıboş bıraksın; sana önem vermesin; senin harekâtına dikkat etmesin. Layemut değilsin, başıboş değilsin, bir vazifen var. Seni yaratanı düşün. Kabre gideceğini bil, öyle düşün." Yazar kısaca hastalıklar teslimiyetimizi arttırmalıdır, demiş.

Tedbir başlığı altında “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın” ayetine yer verilmiş, tedbir kelimesinin anlamı, “işin sonunu düşünerek gereği gibi davranmak” şeklinde belirtilmiş ve tedbirli olduğun ölçüde güvendesin, cümlesinin altı çizilmiştir.

Tevekkül başlığı altında, hastalık tevekkül ilişkisi çok güzel anlatılmış, Bediüzzaman’ın “T”ler ile dolu şu güzel cümlesine yer verilmiş; “İman tevhidi, tevhid teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül saadet-i dâreyni iktizâ eder.” Tevekkülün inancımızdaki ‘elinden geleni yapıp, neticesini Allah’a bırakma’ tanımına yer verilmiştir.

Tefekkür başlığı altında yazar, koronayı iyi okumamız gerektiğini, Allah’ın ilmi dışında bir yaprağın bile ağaçtan düşmeyeceği(En’am, 59) ayeti ışığında koronanın, onun ilmi dâhilinde tüm dünyayı gezdiği sonucunu çıkararak, işin tıbbî ve bilimsel yönüne değinildiği ama işin tefekkür boyutunun ihmal edildiğine vurgu yapmış ve bizi tefekkür etmeye çağırmıştır.

 Denge kelimesi aslında tenge olsaydı, kitapta tenge başlığıyla da bir başlık olur ve Covid-19 tengeleri alt üst etti, şeklinde bir yorum da olurdu.

Kitabını ayet, hadis ve risale-i nur külliyatından örneklerle zenginleştirmesi de kitabın değişik bir yönü…

Kitapla ilgili bir eleştirimi de belirtmeden geçemeyeceğim. Kitap küçük bir kitap ve 19 lira. Çok pahalı. Aslında bu eleştirim sadece bu kitap için değil, tüm kitaplar için geçerli. Millet okumuyor, diyorlar. Kardeşim kitaplar pahalı… Devlet desteğiyle kitapların bir yöntemle ucuz bir şekilde okuyucuya ulaştırılması gerekir. Et tanzim gibi, kitap tanzim şeklinde bir proje neden olmasın? Netice itibariyle et bedeni besliyorsa, kitap da ruhu besliyor.