• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Anjuman Rahman

 

Filistin direnişinin başlattığı Mescid-i Aksa Tufanı Operasyonuna tepki olarak israil'in Gazze'de başlattığı katliam ve soykırımın üzerinden bir aydan fazla bir süre geçti.

O zamandan beri işgalci devlet, sadece Gazze'deki eylemlerini rasyonalize etmek için değil, aynı zamanda küresel sempati toplamak için uydurmalarını ve yanlış bilgilendirmelerini tekrarlıyor, masum Filistinlilere yönelik saldırıları tırmandırırken kendisini mağdur olarak resmediyor.

Özellikle endişe verici olan, israil'in Gazze'de yerlerinden edilmiş kişilere sığınak görevi gören hastaneleri hedef alma gerekçeleri ve Filistinli direniş savaşçılarını terörist olarak gösterme konusundaki ısrarlı çabaları.

ABD Başkanı Joe Biden, HAMAS'ı “Güney israil'i işgal ettiği ve 40 bebeğin başını kestiği” iddiası da dahil olmak üzere eylemlerde bulunduğu için kınadığını dile getirdikten sonra, halk arasındaki şok dalgası oluştu.

Ancak, asılsızdı. 7 Ekim sonrasında, tanıkların ilk elden anlattıkları, olayların farklı bir versiyonunu sundu ve bu, Filistin-israil krizini yakından takip edenleri şok etmedi. İsrail askerlerinin, sürpriz saldırıyı caydırmak için çaresiz olduklarını, istemeden kendi vatandaşlarına ağır silahlarla ateş ederek “dost ateşi” nedeniyle çok sayıda ölüme neden olduklarını açıkladılar.

Grayzone tarafından derlenen tanıklıklar, israil'in olaylarla ilgili resmi açıklamasıyla çelişiyor ve işgal devleti, HAMAS'ın işlediği iddia edilen zulümlerle ilgili önemli ayrıntıları saklıyor. HAMAS'ın 40 bebeğin başını kestiği yönündeki korkunç suçlama da dahil olmak üzere israil'in yaydığı doğrulanmamış iddialar, Gazze'nin 2,2 milyon nüfusuna karşı toplu cezayı haklı çıkarmak için tasarlanmış propaganda malzemesi olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Bu, Haaretz'in raporuyla doğrulandı.

HAMAS sözcüsü İzzat El-Rişk, uluslararası medyanın “Filistin halkı ve direniş mensuplarının bu tür iddiaları ve yalanları destekleyecek hiçbir kanıt olmadan çocukların kafasını kestiğini ve kadınlara saldırdığını iddia eden direniş hakkında yalanlar yaydığını " söyledi.”

Bu, çatışma bölgesinden kurtulan israilli sivil Yasmin Porat tarafından doğrulandı ve İsrail Özel Kuvvetlerinin, vurulan ortağı da dahil olmak üzere rehineleri ve kaotik çatışmadaki diğer rehineleri nasıl öldürdüğünü şüpheye yer kalmayacak şekilde ayrıntılarıyla anlattı.

Diğer tanıklıklar, savaşın sıcağında İsrail birliklerinin muhtemelen sivil bölgelere ve evlere ayrım gözetmeksizin ateş etmeye başvurduğunu ve bunun da anlatılmamış sayıda önlenebilir İsrail ölümüyle sonuçlandığını gösteriyor.

Bu gelişigüzel yaklaşım, israil'in Gazze'ye yönelik amansız hava ve kara saldırılarına 45 gün kala mevcut stratejisini yansıtıyor. Filistinli yetkililere göre, 7.800'den fazla kadın ve çocuk da dahil olmak üzere 12.400'den fazla Filistinli öldürüldü ve 29.200'den fazla kişi yaralandı.

İsrail'in Filistin direnişini çevreleyen ve suçlayan kana susamış anlatısı kök saldı ve BM uzmanlarının şimdi Gazze'ye atıfta bulunduğu gibi “soykırım” başlatması için yeşil ışık yaktı.

Bu olay, medyada her gün binlerce başka yanlış haber dolaşırken, israil tarafından halka yayılan bir dizi korkunç yalanın başlangıcına işaret ediyor.

Uluslararası ateşkes çağrılarına karşı çıkan İsrail, HAMAS'ın elinde tuttuğu 240'tan fazla rehinenin serbest bırakılmasını talep ederek Gazze'de “tam güçle” amansız bir saldırıya olan bağlılığını ileri sürüyor. Ancak daha yakından bakıldığında, israil'in eylemlerinde keskin bir çelişki ortaya çıkıyor ve rehinelerin güvenliğine ilişkin iddia edilen endişesini sorgulamaya çağırıyor.

İsrail hükümetinin rehinelerin sağlığına öncelik verme iddiasına, Gazze'nin gelişigüzel bombalanmasıyla meydan okunuyor ve bu hayatları büyük risk altına sokuyor. Rehineler gerçekten bir öncelik olsaydı-neden bu kadar saldırgan askeri taktiklerle onları tehlikeye atıyorlardı? HAMAS, israil'in bombalama kampanyasının Gazze'de tutulan yaklaşık 57 savaş esirini öldürdüğünü söyledi.

HAMAS ise, 7 Ekim'de ele geçirilen savaş esirlerini serbest bırakmanın bir koşulu olarak, suçlama veya yargılanmadan tutulan 160 çocuk da dahil olmak üzere tüm Filistinli mahkumların serbest bırakılması konusunda ısrar ediyor. Ancak buna karşılık israil, gözaltındaki Filistinlilerin sayısını yalnızca iki katına çıkararak 10.000'e çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda Gazze'den 4.000 işçiyi yasadışı olarak gözaltına aldı. İşgal altındaki Batı Şeria'daki gece tutuklama kampanyaları konuyu daha da karmaşıklaştırıyor.

Gözleri bağlı, kısmen ya da tamamen soyulmuş ve elleri arkadan bağlanmış tutuklu Filistinlileri döven, üzerine basan, taciz eden ve küçük düşüren israil askerlerinin rahatsız edici videoları, 2003 yılında Irak'ta yaşanan rezil Ebu Gureyb skandalını anımsatıyor.

El Rişk, israil'i 50 rehine değişimi ve insani ateşkes için olası bir anlaşmayı engellemekle suçluyor. Dedi ki: "İşgal hapishanelerinde bir dizi kadın ve çocuğumuzun serbest bırakılması karşılığında işgal hala 50 kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını ve gerçek bir insani ateşkes ilan edilmesini reddediyor ve geciktiriyor.”

Endonezya Hastanesi'ndeki Gazze doktoru: 'Gelin görün, tünel ve bomba bulamazsınız, sadece halkımızın öldüğünü görürsünüz.’

İsrail Gazze'ye yönelik şiddetini yoğunlaştırdıkça, rahatsız edici bir paralellik ortaya çıkıyor. İsrail hapishanelerinde gözaltına alınan Filistinli mahkumlara benzer düzeyde bir saldırganlık yansıtılıyor.

Ancak yine de israil Başbakanı Benyamin Netanyahu, israil'in Gazze'ye yaptığı kapsamlı ve ayrım gözetmeyen hava saldırılarına aykırı bir anlatı öne sürmekte ısrar ediyor. Hastanelere, okullara, konutlara, camilere ve kiliselere isabet etmesine rağmen Netanyahu, israil ve ordusunun “davetsiz sivillere zarar vermemek için en yüksek uluslararası hukuk standartlarına bağlı kaldığını ve bunu zafere kadar taşımaya devam edeceğini " iddia ediyor.”

Gazze'deki El-Şifa Hastanesine baskın düzenlendi ve israil, HAMAS'ın tesisi komuta merkezi olarak kullandığını iddia etti. Ancak israil ordusu, HAMAS tarafından işletilen tünellere veya hastanenin altındaki bir askeri komuta merkezine dair kanıt sunamadı. Sağladığı kanıtlar defalarca çürütüldü veya diğer ülkelerin internette dolaşan tarihi videolarından sahte olduğu bulundu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El Kudra, israil'in El Şifa'ya baskını devam ederken binlerce kadın, çocuk, hasta ve yaralının ölüm riski altında olduğunu belirterek korkunç bir tablo çiziyor. Ayrıca çoğu hastayı ve personeli silah zoruyla tıbbi tesisten çıkarmaya zorladı.

Krizi daha da kötüleştiren Gazze'deki hastaneler yataklarını tüketti ve birçok hastayı tedavi edilmek üzere yerde bıraktı. Doktorlar, yakıt, tıbbi malzeme ve ekipman sıkıntısı nedeniyle anestezi olmadan ve genellikle yalnızca cep telefonlarının sağladığı ışığı kullanarak prosedürleri uygulamak zorunda kalıyorlar. Hastalar sadece yaralanmalarla uğraşmakla kalmaz, aynı zamanda sınırlı yardım girdiği ve sistemler çöktüğü için açlık çekiyorlar.

İşgalcinin yalan katmanlarının altında ürpertici tek bir gerçek göze çarpıyor: Siyonist rejimin süregelen savaşı terörle mücadele veya rehineleri kurtarma gibi asil bir çabadan çok uzak. Bunun yerine, Gazze'nin kuzeyinde bir milyon Filistinlinin yerinden edilmesini dayatıyor, ‘güvenli yollardan’ kaçarken onlara ateş açarken ve tüm mahalleleri yerle bir ederken, İsrail'in saldırısı daha karanlık bir hedefi ortaya koyuyor: Yasadışı bir işgalin güçlü bir şekilde ilerlemesi ve rahatsız edici bir etnik temizlik girişimi.

Kaynak: https://www.middleeastmonitor.com/20231120-israel-has-yet-to-tell-a-single-truth-not-only-since-7-october-but-since-the-1948-nakba/