• DOLAR 34.653
  • EURO 36.379
  • ALTIN 2929.147
  • ...

Bu yazımızda kronik bir sorun olarak askerlik borçlanmasını ele alacağız.

Vatani görev ve zorunlu askerlik noktasında vatandaşlar neden mağdur ediliyor? Bedelli askerlik bu sorunu yaşayan hali vakti yerinde olan vatandaşları memnun etse de garibanlar hala askerlik döneminin sosyal hayatını böldüğü şikayetiyle serzenişe devam etmekte. Sözleşmeli er veya kolluk kuvvetlerinde maaşlı çalışanların çoğaltılması veya teşviki ile bu zorunlu askerlik pekâlâ çözülür.

Herkesin şu veya bu şekilde etkilendiği askerlik sürecinde en çok da SGK primi noktasında vatandaşlar sorun yaşıyor.

Askerlik borçlanması, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) tarafından merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Askerlik borçlanması yaparak EYT'den faydalanmak isteyen kişiler, askerlik borçlanmasının nereden ve nasıl yapılacağı noktasında hummalı bir arayış içerisindeyken kimse çıkıp demiyor ki bu borçlanma neden var?

Soru çok basit neden Askerlik borçlanması var? Askerlik eğitim hayatı, iş kurma, evlilik SGK primi gibi birçok noktada vatandaşı zora sokan zorunlu bir görev iken, askerlik ile alakalı sorunlar neden çözüm bulmuyor?

Vatani görevi için hayatını baltalayan, gidip de dönmemek, dönüp de görmemek ihtimali üzerine askere giden vatandaşların SGK pirimi sorunu neden çözülmüyor. Para vererek bu prim açığını kapatmak çözüm değil, bu durum sosyal devlet ilkesine aykırı bir durumdur.

Askerlik borçlanmasının devlet tarafından ödenmesi gerekmektedir. Devleti ve vatanı için askere gidenlere devletin veya hükümetin bir vefa borcu olarak askerlik borçlanmasını karşılamak gerekmez mi? Askere giden her vatandaş sadece askerlik döneminde sağlık ve hayat sigortasından faydalanmamalı ki bizzat kendim de şahit olduğum üzere 2017’de askerlik sürecinde bile ekstra bir ücret ödeyerek hayat sigortası yapılmıştı. Askere giden her bireyin sigorta primi yatırılmalıdır. Günümüz Türkiye’sinde bunu konuşma zamanı geldi de geçiyor. Kişi vatandaşı olduğu devlete hizmet ederken, hele hele canını ortaya koyarken, devletin vatandaşının bu süreçteki fedakarlığını ve her şeyini bırakıp askere geldiği süreci görmemesi ve bu konuda bir adım atmaması yanlış bir durumdur.

Emeklilikte veya sigorta hayatında giriş tarihi çok önemli, araya sigortanın askıda kalması da büyük bir sorundur. Geçmiş yıllarda bir veya iki yıl askerlik yapan vatandaşları 2022 yılı içerinde son düzenlenen EYT kanunu ile beraber bir ödeme yarışına sokmaları etik değildir. 2022’de 34 bin, 2023 sonrası ise askerlik borçlanmasının 64 bin civarı olacağı söylenerek vatandaşın borçlanıp veya kredi çekip askerlik borçlanması ödemesi teşvik ediliyor. Bu politika ölümü gösterip sıtmaya razı etme politikasıdır. Devletin vatandaşına olan vefası ve vazifesi bu olmamalıdır. Bu konunun önümüzdeki günlerde masaya yatırılması gerekmektedir.

Umarız yeni yılda vatandaşına olabildiğince kolaylık sağlayan ve vefalı olan yeni bir Türkiye karşımıza çıkar. Çiğnenen veya saklı tutulan hakların hak sahiplerine verildiği günlerde buluşmak temennisi ile kalın sağlıcakla…

ÖMER AŞKIN