NETFLİX
Dördüncü Sanayi Devrimi ve İnsanlık 2.0” sloganlarıyla 21. yy yeniden dizayn ediliyor. Bu dizayn hareketinin vitrininde görünen insanlar “Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk, A.Lewandowsky, R. Kurzweil ve NETFLİX’in kurucusu Reed Hastings’tir. Bunlar günümüzün teknoloji dehaları olarak tanınsalar da Ateizm- Agnostizm sarkacındaki bir inançla “Küresel Sermayenin” emrinde hareket etmektedirler.
Bu dehalar topluluğundan Reed Hastings’in kurucusu olduğu Netflix’in taşıdığı rolün Googlee’dan hiç de aşağı olmadığı söylenebilir. Netflix için “Sanal Hollywood” benzetmesi yapabiliriz. Malum olduğu üzere Hollywood, dizileri, çizgi filmleri ve filmleriyle 20. yy’a damgasını vurmuş ve insanlığın değişim ve dönüşümünde ona yüklenen görevi fazlasıyla yerine getirmiştir.
Görünen o ki Küresel Sistemin sahipleri 21. yy’da Hollywood’a verdikleri görevi şimdi Netflix’e veriyorlar. Netflix’in ne olduğuna kısaca bakalım;
Bir film-dizi yapımcısı ve dağıtımcı şirketi olan Netflix; 29 Ağustos 1997 tarihinde ABD’nin Kaliforniya Eyaletinde Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından kurulmuştur. Günümüzde Netflix 190’dan fazla ülkede, yani neredeyse dünyanın tamamında hizmet vermektedir. Şimdilik yaklaşık olarak 140 milyon insana kendi abone ağıyla ulaşıyor. Ancak internet üzerinden neredeyse tüm insanlığa hitap ediyor.
Aslına bakacak olursanız Netflix 1997’de kurulsa da film ve dizi yayıncılığı net olarak 2007’de başlar. 1997’den 2007’ye kadar ağırlıklı olarak Netflix’in kazancı DVD kiralama ve satışı üzerinden olmuştur 2007’de Netflix’de DVD kiralamanın yanı sıra dizi yayıncılığına ve dağıtımcılığına ağırlık vermiş 2013’te kendi film ve dizilerinin yapımcılığına hızla başlamış ve bu konuda sektör piyasasını büyük oranda ele geçirmiştir. Dijital Platform olarak sanal alemde ipleri ele geçiren Netflix’in yapımcılığını yaptığı projelere bakıldığında tamamıyla Ateist-Agnostik inançsızlığa hizmet ettiği görülür.
İlginçtir, Netflix’in yapımlarında yukarıda zikredilen gelecekle ilgili projeler insanlığın zihnine adım adım zerk ediliyor. 21.yy yapımlarında sık sık “Geleceğe yönelik mesajlar taşıyan” çalışmaların yapılması bir tesadüf değil elbet. Robot teknolojisinin, çiplerin, yapay zekanın, “Duygu, hayal ve rüya aktarımlarının”, bilgi yüklemenin, sanal zevk odalarının…sunulduğu çalışmalar Netflix eliyle yapılıyor.
Netflix’in yönetim kurulunda Google’dan, Facebook’tan, Microsoft’tan yöneticilerin bulunmasının yanı sıra Obama’nın özel danışmanlarından Susan Rice gibi girift ilişkileri olan insanların bulunması da bu kuruluşun Küresel Sermaye sahipleri açısından taşıdığı önemi gösteriyor. Bu arada Netflix’in kurucusu Reed Hastings’in de Facebook’ta yönetim kurulunda bulunmasının bir tesadüf olmadığını belirtmek gerekir.
Kısacası Netflix, Hollywood’un fiziki platformlarının yerine özel olarak kurulan “Dijital Platformdur.” Sanal Hollywood olarak da adlandırabileceğimiz bu yapı “Küreselciler” denilen sermaye sahiplerinin 21. yy için yaptıkları uzun vadeli hesaplarına hizmet etmektedir.
Günümüzde baş döndürücü bir hızla gelişme gösteren teknolojik ilerlemelere bir de bu yönüyle bakmakta fayda var. Yani şu birkaç soruyu sormalıyız;
-Bu icadın, keşfin arkasında kim var?
-Bize anlatılanın dışında başka hesapları da olabilir mi?
-Bu işten en çok kim(ler) kazanıyor, kazanacak?