• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Bismillah-i Teâlâ...

Malumunuz günümüzde en çok eksikliği yaşanan, en çok yitirilen bir ahlakımız da hayâ ve iffettir.

Hayâ, tüm ahlaki erdemlerin başında gelecek kadar hayatın can damarını etkiler. Hayâsı olmayan birisinin günahlara karşı cesareti büyük olur ve yüz kızarıklığı yaşamadığı için mahcubiyet duygusundan da uzaktır. İlk insan olan Adem aleyhisselama baktığımızda ilk günah işlediği zaman hemen haya yerlerinin açılıp ve iliklerine kadar utanma duygusunu yaşaması bu minvalde önemli mesajlar verir.

Günümüzde ise hayâ yoksunu bir zamanla karşı karşıyayız. Ahlak dışı olayların çok olmasından da bu tespiti yapmak mümkündür. Ve her ahlak dışı olayın hayâsızlıkla ilgisi büyüktür.

Geçenlerde TV’de bir olaya şahit oldum. Bahsini dahi yapmak istemediğim bir meselede aleni işledikleri bir ahlaksızlık karşısında gayet rahat, lakayt ve özgüvenleri yüksekti ki... O ar damarının değil çatlamak zerresinin kalmadığını acı acı izledim. Ve program gereği ardı sıra gelen olaylara ve kişilere bakınca hepsinde genel sorunun ahlaksızlık ve hakeza ahlaksızlığı da savunup benimsemiş olmaları tiksindirici boyuttaydı.

Takdir edersiniz ki iffetsizlik ve hayâsızlığın oluşturduğu tahribat oldukça büyük. O kadar büyük ki kendini bilmez bir şahsın, iffetiyle örnek olan Hz. Meryem’e iftira atmasına kadar gitti. İffetsizlik yaşantı ve fikirlere o kadar hakim ki, insanlar daha çok kirlenebiliyor...

Hâlbuki şuan Meryemî iffet ve hayâ, eğitim kurumlarının en başında işlenmesi gereken dersler arasına konmalı.

Meryemî iffet ve hayâ, en özel durumlarını dahi binlerle paylaşan aile topluluğuna anlatılmalı.

Meryemî iffet ve haya, sosyal hayatın içinde olan topluluklara hep aktarılması gereken bir düstur olmalı.

Meryemî iffet ve haya, özelde genç kız ve erkeklere genelde onlardan sorumlu ebeveynlere itina ile aşılanmalı/hatırlatılmalı.

Sosyal hayat içerisinde çirkef ilişkilerin yaşanıp topluma ahlaksızlık olarak sirayet ettiği günümüzde; sadece Meryemî iffet ve hayanın bilinci eğitimi verilse, görün bakın toplum ahlaki düzene nasıl da sahip olacak.

Tüm iffetsiz yaşantı, fikir ve iftiralara rağmen Meryemî iffet ve hayatı her zamanın alnına kocaman harflerle yazmak, hatırlatmak ve yaşamak duasıyla...

Baki muhabbetle