• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Sevdiği bir yakınının intiharına üzülen bir okurumuz sorusunu şu şekilde bizlere gönderdi;

Değerli Hocam, hem arkadaşım hem de aile dostumuz olan bir yakınım maddi ve manevi bazı sıkıntılarından dolayı canına kıydı. Arkadaşı olarak ona karşı görevimi yerine getirmediğim hususunda kendimi vebal altında hissediyorum. Kendisinin böyle bir akıbetle hayatını kaybetmesi beni çok üzdü. Hocam özetle intiharın şer`i yükümlülüğü ve ahiretteki sorumluluğuyla ilgili beni bilgilendirir misiniz?

İntihar etmek, bir kimsenin kendi nefsine yaptığı en büyük zulümdür. Ebu Hureyre (radiyallahu anh)`ın rivayet ettiği bir hadiste Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) kendi canına kıyanın, ahirette nasıl bir azaba duçar olacağıyla ilgili şöyle buyurmuştur:

Her kim bir dağdan kendisini aşağıya atıp öldürürse, bu intihar eden kimse cehennem ateşinde ebedî ve daimî surette kendisini yüksekten aşağıya bırakır. Bir kimse de zehir içer, canına kıyarsa zehri elinde içer bir halde ebedî ve daimî bir surette cehennem ateşinde (azap olunacak)tır. Herhangi bir kimse de kendisini (bıçak gibi) bir demir parçasıyla öldürürse, o da bıçağı elinde karnına vurarak ebedî ve daimî surette cehennemde (azap olunacak)tır. (Buhârî)

Cündeb el-Becelî (radiyallahu anh)`dan rivayet edilen bir başka hadiste Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmuştur: Sizden önceki kavimlerde vücudunda yarası olan bir adam vardı. Sabredemedi, bıçak alıp elini kesti. Kan hiç durmadan aktı, ta ki öldü. Bunun üzerine Allah`u Teâlâ buyurdu: "Kulum benden önce davranıp canına kıydı, ben de cenneti ona haram kıldım. (Buhârî)

İntiharla ilgili bu şekilde, farklı rivayetlerle varid olan hadisler oldukça çoktur. Her biri, Allah`ın emaneti sayılan cana kıymanın kebâirden sayıldığını ifade etmektedir.

Hadislerde; kafirlerin ve müşriklerin ahiretteki durumu olan ebedi cehennemde kalmalarının intihar edenler için zikredilmesi, meselenin vahametini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Hayat şartları her ne kadar zor olursa olsun, intihar etmeye meşru gerekçe sayılmaz. Söz konusu bu fiil savaş sırasında alınan yaralardan dolayı büyük acı çekenler için dahi caiz görülmezken; borç ve hastalık gibi belki geçici olan sebeplerden dolayı nasıl meşru olur ki…

İntihar Edenin Cenaze Namazı Kılınır

İntihar eden kimse her ne kadar büyük bir günah işlemiş olsa da intiharı helal görmediği ve son anında İslam dininde olduğu bilindiği sürece Müslüman sayılır. Dolayısıyla bu kimsenin cenazesiyle ilgili hazırlıkları üstlenme, diğer Müslümanların ki gibi farz-ı kifayedir. İslam alimlerinin azami çoğunluğuna göre üzerine cenaze namazı da kılınır.

Hadisi şerifte Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) kendi kılmasa da sahabelerine, intihar eden kimsenin namazını kılmalarını emretmiştir. (Ebu Dâvud)