Faizli Kredi Çekmek veya...
Faizli Kredi Çekmek veya Başkası İçin Buna Vesile Olmak Allah`u Teâlâ`ya Savaş İlanıdır!
Bir yakınımın borcu vardı. İhtiyacı için özel bir bankadan ihtiyaç kredisi çektim. Maaşımı ise bir başka banka olan ziraat bankasından alıyorum. Bu yakınım bana parayı veriyor ben de iş bankasına yatırıyordum. Sonra ben ziraat bankasından ihtiyaç kredisi çekip diğer bankadaki kredimi erken kapattım. Erken kapattığım için banka benden alması gereken 3 Bin Dört yüz TL`lik faizi almadı. Yakınım ise bana taksitleri, bankanın belirlediği şekilde ay ay ödüyor. Ben de ziraat bankasına ödüyorum. Şimdi bankanın bana geri verdiği faizi direkt yakınıma mı vereyim yoksa yakınım bu parayı benim vasıtamla bankaya mı ödesin?
Faiz, islamın ekonomi sistemini tamamen yok sayan ve insanların kendi aralarında birbirlerinin mallarını haksız yere yemelerini sağlayan haramların başında gelmektedir. Öyle ki Allah`u Teâlâ bu haramı, kendisine karşı gelmek ve savaş ilanında bulunmakla eş değer saymıştır.
Faizin şer`i açıdan ne kadar tehlikeli olduğuna sahih olarak varid olan şu hadis net bir şekilde işaret etmektedir: Faiz yetmiş çeşittir. Bunların en aşağısı kişinin annesiyle nikâhlanması gibidir. (İbn Mâce)
Faizi yiyen gibi buna aracı olan da aynı günaha ortaktır. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) Cabir Bin Abdullah (radiyallahu anhuma)`nın rivayet ettiği bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur: Fâizi yiyene, yedirene, (sözleşmesini) yazana, şahitlik eden Allah`u Teâlâ lanet etti. Ve onlar (günah işleme hususunda) eşittirler. (Müslim)
Hadisi şerifte faizin tarafları olan yiyen ve yediren gibi şahitlik edip yazarak destekte bulunanlar da lanete müstahak olmuşlardır. Her ne kadar hadiste o zamanın en yaygın olan vesilelerinden sayılan kâtiptik ve şahitlik zikredilse de bunun dışında kalan diğer vesileler de aynıdır. Bu sebeptendir ki Allah (cc) iyiliğe ve kötülüğe vesile olanların ecre ve günaha ortak olduklarıyla ilgili şöyle buyurmuştur:
Kim güzel bir (işte) aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir (işte) aracılık ederse, ona da o kötülükten bir pay vardır. Allah`ın her şeye gücü yeter. (Nisa 85)
Dolayısıyla her ne şekilde olursa olsun faiz almayıp veya vermeyip, alanlara ve verenlere vesile olan, onlar adına bankalardan kredi çeken, malik olduğu gayrimenkulü başkası adına faiz için ipoteke veren, direkt veya dolaylı yoldan bu harama destek olan herkes ribânın günahına ortaktır.
Öyleyse bu kardeşimiz her ne kadar bankadan kendisi için faizli kredi çekmese de başkası adına buna aracılık ettiği için Allah`tan bağışlanma dilemeli ve aynı hataya bir daha dönmemelidir.
Erken ödeme nedeniyle geri iade edilen paraya gelince; şüphesiz bu paranın sahibi faizi ödeyecek olan kişidir ve paranın ona teslim edilmesi gerekir. Dilerse parayı alır, dilerse de taksitten sayılması için ödeme yapanın yanında bırakır.