• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Tasavvufun temel kavramlarından biri de İnsan-ı Kâmil`dir. Geçmiş dönemlerde ‘kâmil` kavramı kemale ermiş müminler için kullanılırken daha sonraları özel bir anlam kazanarak farklı bir alanı doldurmaya başladı. İnsan-ı kâmil;  şeyh, pir ve veliler için kullanılmakla beraber, tasavvufta insan-ı kâmil denince Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav) kastedilmektedir. 

İnsanın kemale doğru yol alması için, ibadetlerin tam olarak huşu içinde yapılması ve fenafillah mertebesine ulaşılması gerekir. Fenafillah makamı da, kişinin, bütün dünyevi istek ve arzulardan uzaklaşarak, Rabbimizin isteği doğrultusunda yaşayarak beşeri varlığını Allah Teâlâ`nın varlığında eritmesiyle mümkündür. Böylece insan-ı kâmil bu mertebeye ulaştıktan sonra ilahi aşkla kendisinden geçmeye başlayarak etrafa, olup biten her şeye farklı bakmaya başlayacaktır. O artık madde boyutundan sıyrılarak ruhi bir anlam kazanacaktır. Kemale ermiş kişiler, büyük günah işlemezler ve küçük günahları da bilerek işlemezler.

Allah`ın yeryüzündeki halifesi insandır. Allah Teâlâ insanı en güzel surette yaratmıştır. Kur`an-ı Kerim`de bu,  ‘ahsen-i takvim` olarak en güzel şekilde ifade edilmiştir. Yani O, insanı maddi- manevi, fizik ve ahlak açısından en güzel bir şekilde yaratmıştır. Kişinin bu özellikleri kemale erdirmesi ve onları içselleştirmesi bireyin gayretine bağlıdır. Kemale ermiş kişiler, ancak Yüce Allah`ı hakkıyla tanır.

Farklı bir açıdan bakacak olursak; bu âlemin yaratılma sebebi ‘İnsan-ı kamil` değil mi? O`na kulluk etmek için yaratıldığımıza göre, insan-ı kamil olma yolunda ceht göstermek de yaratılmanın amacına gerçek manada rücu` etmek demektir.

Şu da bilinmelidir ki, yeryüzünde günah bataklıkları bu kadar artmışken, kötülükler alenen işleniyorken kemale ermişlerin duasıyla toplumlar ayakta durmakta ve korunmaktadır.

İnsân-ı kâmilin bir başka özelliği de ilâhî varlık için en büyük şahittir. İnsan-ı kâmil Allah`ın ahlâkıyla ahlâklanmış olması bakımından ahlâkî açıdan da kemale ulaşmıştır. Kâmil insan; davranışları, konuşmaları, kılık kıyafeti ve hal-hareketleriyle rol modeldir. O, bulunduğu çevreye emr-i bi`l ma`ruf, nehyi ani`l münkeri haykırır.

Sonuç olarak; güzel erdemler İnsan-ı Kamil`de eksiksiz ve yüksek bir zirvede bulunurlar. Rabbim o yolda çaba gösterenlerden eylesin!

Selam ve dua ile…