• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

   “İçinizden bekârları ve kölelerinizden, cariyelerinizden iyileri evlendirin. Eğer yoksul iseler, Allah lütfuyla onları zengin eder. Allah geniş ve lütuf sahibidir, her şeyi bilendir.”  (Nur Suresi, 32.)

 Evlilik, aile kurumunu oluşturan bir yuva ve karı-koca arasındaki ortak sorumluluğun adıdır. Evlilik, hayatın devamlılığı ve yaşanabilirligi için bir hayat arkadaşlığıdır. Yüce Allah, insanın soyunun korunması ve devamı için, evliliğe teşvik etmiştir.

     Evliliğin önemine dikkat çeken Allah Resulü (s.a.v) hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor:

     “Bir kimse evlenince imanının yarısını elde etmiş olur. Artık diğer yarısı için Allah`tan korksun.

      "Evlenmek benim sünnetimdir. Kim benim bu sünnetimle amel etmezse benim yolumda olmamış olur. Evleniniz! Çünkü ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ederim. Evlenmeye imkan bulamayan oruç tutsun. Çünkü oruç şehveti kırar."(Ibn Ma`ce)

     Evlilik sağlam bir toplumun temeli ve geleceği için kutsal bir yuvadır. Bu yuvanın devamı için temel çok önemlidir. İnsanoğlu fıtri olarak zaman geçireceği,  mutlulukları beraber yaşayıp ve zorlukların altından beraber kalkacağı bir eşe her zaman ihtiyaç duymuştur. Aile Allah`ın ölene dek devamını istediği bir yuva, boşanma ise en sevmediği helaldir. İslam`da evlilikte iki amaç vardır ki çok önemlidir. Bunlar:

    -Salih ve saliha çocuk sahibi olmak ve onları İslam çerçevesinde yetiştirmek…

    -Mutlu, huzurlu bir yuva sahibi olmak ve bu doğrultuda yaşamak...

     İşte bu hususta Cenâb-ı Allah, evli erkeklere şöyle hitap etmektedir:

   “Onlarla (kadınlarınızla) iyi geçinin. Eğer kendilerinden hoşlanmadınızsa olabilir ki bir şey sizin hoşunuza gitmez de Allah onda birçok hayır takdir etmiş bulunur.”   (Nisa Suresi, 19)

    Yuvada huzurun tesisi karşılıklı iyi ahlakla sağlanır. Eşler evde birbirlerine karşı olan hareketlerine, konuşmalarına dikkat etmelidir. Çünkü anne- babalar rol modeldir. Burada büyük görev anne babalara düşmektedir. Anne- babalar çocuk eğitiminde beraber hareket etmelidir. Evde kavga, gürültü yerine sevgi, sohbet daim olmalıdır. Böylece aranan sıcak ve güzel bir yuvaya kavuşulacaktır.

 Rabbimiz bir ayeti şerifinde şöyle buyurmaktadır:

Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi kadınların da erkekler üzerinde birtakım iyi davranışa dayalı hakları vardır. (Bakara Suresi, 228)

 Bu haklardan kısaca bahsetmek gerekirse, kocanın karısına karşı görevleri arasında; -Mehir ödemek suretiyle bakmakla yükümlü olduğu eşine ve çocuklarına farz ibadetleri ve Kur`an-ı Kerim`i öğretmeli, namaz kılmalarını hatırlatmalı, dini bilgileri öğretmeli ve son olarak yiyecek, giyecek ihtiyaçlarını karşılayıp onları gelecek zararlara karşı korumalıdır.

Kadının kocasına karşı sorumluluklarına ise kısaca yer verecek olursak; kadın kocasıyla iyi geçinmeli, eşine sözleriyle, hareketleriyle karşı çıkmamalıdır. Elinden geldiğince onu memnun etmeye çalışmalıdır. Rızası olmadan malını saçıp savurmamalı ve eşini kendisinin kaldıramayacağı bütçenin altına koymamalıdır. Bunların zıttı durumunda evlilik çıkmaza girer. Bu da onların birbirlerinden nefret etmesine ve evde huzursuzluğa yol açar.

Eşler bu hakları yerine getirmede Rabbimizin razı olduğu şekilde ne kadar hassasiyet gösterip yerine getirirse, öncelikle ailedeki bütün bireyler mutlu olur ve toplumun geleceği için güzel ahlaklı bireyler yetişir.

 Selam ve dua ile…