Kardeşlik, sevgi ve güven için selamlaşın
Dinimizde selamlaşmanın önemi büyüktür. Bunun önemine binaen Yüce Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır:
"Bir selam ile selamlandığınızda, siz de ondan daha güzeli ile selamlayın veya aynı ile karşılık verin." (Nisa, 4/86.)
Selam; Her türlü tehlikelerden, kötülüklerden kurtuluş ve esenliğe kavuşmak demektir. Es-selamu aleykum(Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun) lafzı bir duadır. Selamı alan ise "ve aleykümü's-selam ve rahmetullah(Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)" demek suretiyle duaya, duayla karşılık verir. Selam, aynı zamanda Cenâb-ı Hakk'ın doksan dokuz güzel isimlerinden birisidir.
Farklı açılardan baktığımızda ise ‘Selam` lafzı, ‘benden sana zarar gelmez, bana güven` anlamına da gelir. Allah (c.c) isminin bereketi üzerinizde hâsıl olsun anlamını da içermektedir. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır:
“Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız. ” (Müslim, İman 93)
Selam vermek sünnet, almak farzdır. Selâmlaşmak, kalplerde olan sevgiyi artırır. Birbiriyle karşılaşan iki kişi arasında muhabbet bağı zayıf olabilir. Selâm ile bu zayıflık ortadan kalkar. Birbirine selâm vermekle aradaki buğz dostluğa dönüşebilir.
Baktığımızda müminlerin kalplerinin birbirine ısınması için Selam bir teşviktir. Allah Resulü Selamı teşvik ederken, bunun zıddı olan birbiriyle ilişkiyi kesmek, birbirine sırtını dönmek, birbirinin ayıp ve kusurlarını araştırmak gibi davranışlardan da sakındırmıştır.
Selamı sadece tanıdıklarımıza değil; sevgi, muhabbet, kardeşlik ve dostluğun oluşması için tanımadıklarımıza da vermeliyiz. Böylece selamı yaymış oluruz.
"Bir adam, Peygamberimiz (s.a.v) 'e:
-İslâm'ın hangi haslet ve amelleri daha hayırlıdır? Diye sordu.
Peygamberimiz (s.a.v) buyurdu ki:
- Yemek yedirmen, tanıdığın ve tanımadığın herkese selâm vermendir." (Buhari)
Ahirette de selamlaşmanın aynı kelimeyle yapılacağı Ayeti Kerime de açıkça belirtilmiştir:
"Melekler: "Sabrettiğinize karşılık size selam olsun..." derler." "İman edip de iyi işler yapanlar, Rablerinin izni ile içinde sonsuza kadar kalacakları altından ırmaklar akan cennetlere sokulacaklardır. Orada birbirleriyle karşılaştıkça söyledikleri söz "Selam`dır." (İbrahim, 14/23; bk. Yunus, 10/10)
Günümüzde kullanılan "hayırlı sabahlar", "iyi akşamlar", "günaydın" gibi deyimler, güven meydana getirebilirse de "İslam'a ait selamın yerini tutmadığı açıktır. Bir eve girince de çıkınca da selam verilmelidir. Yüce Allah (c.c) bir ayetinde şöyle buyurmaktadır:
“Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere, geldiğinizi fark ettirip ev halkına selam vermedikçe girmeyin. Bu sizin için daha iyidir. Herhalde (bunu) düşünüp anlarsınız.” (Nur Süresi,27)
Selamet içinde Selamı yayanlardan olmak dileğiyle…