Mutlu etmek ve mutlu olmak için...
“Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah`a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükâfat da vardır.” (Hadid , 18)
Sadaka, insanın kendi malından sırf Allah rızası için muhtaç olanlara infakta bulunmasıdır. Sadaka geniş kapsamlı bir kelimedir. Bundan dolayı zekâta da sadaka denilmektedir. Sadaka; farz, vacip veya nafile hükmünde olabilir.
Merhum Mevdudi, Tefhim`ul Kur`an adlı eserinde şu yorumu getirmektedir:
"Sadaka", İslâmî bir kavramdır ve gösteriş olsun diye başkalarına yardım ediyor görünmek için değil de, Allah rızası için halisane verildiği takdirde, Allah'a ibadet ve O'nun lütfuna karşı bir hediye mesabesindedir. Sadaka kelimesi Sıdk ‘tan türemedir. Dolayısıyla temelde Allah yolunda infak ve ihlasa dayanmayan hiç bir sadaka, makbul değildir.”
Burada dikkat çeken şey, sadakayı başkaları görsün diye değil de sırf Allah için vermemiz gerektiği konusudur.
Şehid Seyyid Kutup da Fizilal`il Kur`an eserinde konuyla alakalı şöyle ifade etmektedir:
"Sadaka veren erkekler ve kadınlar" sadakalarını alanlara üstünlük taslamazlar. Zaten onların insanlarla bir alış-verişleri yoktur. Onlar yüce Allah'a borç veriyorlar, alış-verişleri doğrudan doğruya O'nunladır. Sadaka verenin aslında zengin ve övülmüş yüce Allah'a borç verdiği, evrenin sahibi ile alış-veriş ilişkisi kurduğu, verdiğini ilerde kat kat fazlası ile geri alacağı, bunun yanı sıra onurlandırıcı bir ödülle ödüllendirileceği duygusu kadar sadaka vermeyi etkili ve derinlikli biçimde özendirecek başka bir yaptırım düşünülebilir mi?”
Burada değinilmek istenen, kişi sadaka vererek Allah(cc) ile alış-verişe girer. Allah(cc) o sadakayı kendi katına alır ve onun mükâfatını da kendisi verir.
Hz Peygamber Efendimiz (SAV) de sadakanın ‘korunma` olduğunu şu mübarek sözleriyle ifade ediyor:
... Her biriniz, sağına bakınca sadece iyi amellerini, soluna bakınca sadece kötülüklerini ve önüne bakınca da sadece cehennemi görür. Bir parça hurma aracılığı ile de olsa, ateşten korununuz.”
Sadaka sadece maddiyat ile de sınırlı değildir. İnsanların gönlünü hoş eden güzel söz ve davranışlar da sadaka kapsamına girer. Meselâ; İki kişinin arasında adaletle hükmetmen sadakadır. Hayvanına binmek isteyen bir kimseye yardım ederek, hayvana bindirmen bir sadakadır. Güzel söz bir sadakadır. Namaza giderken attığın her adım sadakadır. Gelip geçene sıkıntı veren şeyleri yoldan kaldırman bir sadakadır.
Önce mutlu etmek sonra da mutlu olmak için sadakaya sarılalım.
Rabbim bizi saçıp savuranlardan değil, infak edenlerden eylesin inşallah…