• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...

Kelime manası saygı duyulan, değer verilen, kıymete layık olan ve haram ayların dördünden biri olan Muharrem ayına girdik. Muharrem ayı Hicri Takvimin ilk ayıdır. Hicri takvim, Hz. Peygamber’in (sallallahu aleyhi vesellem) Mekke’den Medine’ye hicret ederek orada İslâmî bir devlet kurması ve dalga dalga İslâm’ın yayılarak yeryüzüne hâkim olmasının başlangıcıdır.

Muharrem ayı, adıyla müsemma olduğu gibi haram aylardandır. Diğer aylar, Recep, Zilkade ve Zilhiccedir. İslâm gelmezden önce Mekke müşrikleri bu ayları haram kabul eder ve bu aylarda kimseye saldırıp savaşmazlardı. İslâm geldiğinde de bu aylar haram kabul edilmiştir. Allah Teala bu konuda: “Doğrusu Allah’a göre ayların sayısı, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur” (Tevbe, 36) buyurmaktadır.

Muharrem ayında savaşmak haram olup, Mekke müşrikleri dahi bu ayda savaşmazken Hz. Peygamber’in (sallallahu aleyhi vesellem) torunu, Hz. Hüseyin ve ailesinden yetmiş iki kişi bu ayın onunda yani Aşurâ gününde Kerbela çölünde adı Müslüman olanlar tarafından günlerce susuz bırakıldıktan sonra canice şehid edilmişler. Çöl topraklarını onların mübarek kanları ile suladılar, bu konuda erkek, kadın, yaşlı veya bebek farkı gözetmediler. 

Tarih tekerrür etmekte ve bugün Gazze’de Hz. Hüseyin’in yolunun yolcuları, davasının sahipleri ve müdavimleri vahşi siyonistler tarafından aç ve susuz bırakıldıktan sonra vahşice şehid edilmektedir. Hz. Hüseyin ve ailesi gibi etrafları tamamen kuşatılmış, milyon Müslümanın bakışları arasında katliama uğramaktadır. Onlar bir bir şehid olup cennete şehidlerin efendisi Hz. Hüseyin ile cennette buluşurken, Hz. Hüseyin’in şehadetine iştirak eden veya şehadetlerini seyredenlerin imtihanı kaybettiği gibi etraflarındaki Müslümanlar da imtihanı kaybetmektedir.     

Muharrem yeni bir yıla başlangıçtır. Geçmişten ders çıkarmak, aynı hataların tekerrür etmesine müsaade etmemek, geçmiş yıl ve yılların hata ve günahlarından pişman olup tövbe edilmesi gibi Gazze’deki kardeşler ile ilgili hata ve eksikliklerden pişmanlık duyup tövbe etmek için de bir fırsattır. Geçen yıl içinde İslâmî hayatımızdan ve Müslüman kardeşlerimize destek konusunda bıraktığımız eksiklikleri gidermek için bir imkândır.

Muharrem ayı ile birlikte yeni yıla girerken, yeni yıla günah, hata ve eksikliklere dönmemenin azim ve kararlılığı, yeni yılda yapacağımız hayırlı ve salih amellerin muşâretesi ile girme imkânına kavuştuk. Muharrem’in dokuz-on veya on-on birinde tutacağımız oruçların seher ve iftarlarında kendimiz, ailemiz, tüm Müslümanlar ve hassaten Gazze ve Filistin’deki kardeşlerimizin kurtuluşu için dua edebiliriz.

Dilerim Mevla’mdan! Muharrem ayı hicri takvimin başlangıcı olduğu gibi bizim de günahkâr bir hayattan İslami bir hayata hicretimizin başlangıcı olur. Yine dilerim Mevla’mdan hicri yılın başlangıcı olan hicret, Medine İslam devletinin kuruluşu ve İslam’ın hâkimiyeti olduğu gibi bugün de İslam devletinin kuruluşu ve İslam’ın tüm dünyaya hâkimiyetinin başlangıcı olur. Yine dilerim Mevla’mdan Muharrem ayı başta Gazze ve Filistin’deki kardeşlerimiz ve dünyanın tüm beldelerindeki Müslüman kardeşlerimizin küfrün ve kâfirlerin esaretinden azadesinin vesilesi olur.  

Muharrem ayı ile başlayan hicri yılınızı tebrik eder, sizin, ailenizin ve tüm İslâm âleminin dünya ve ahiret saadetine vesile olmasını Cenabı Hak’tan niyaz ederim.