İleri mi yoksa geri mi gidiyoruz?
Maddi olarak bir ilerleme sağlıyor olabiliriz. Örneğin daha evvel bir meslek sahibi değilken şimdi bir meslek sahibi olmuş olabiliriz. Evimiz yokken bir ev, bir araba sahibi değilken bir araba sahibi olmuş olabiliriz. Bekârken evlenmiş olabiliriz. Bazen de maddi olarak hiçbir şeyin sahibi değilken bunların hepsine sahip olmuş olabiliriz. Fakat asıl önemli olan maddi olarak sağladığımız bu ilerlemeyi manevi olarak da sağlamış mıyız? Ya da maddi olarak ilerliyorken manen geri mi gitmişiz?
Manen gerilediğinin herkes az çok farkındadır. Fakat bazen maddi eğilim kişinin manevi olarak gerilemesinin farkında olmasına engel olabilir. Manevi olarak gerilememizi amellerimiz üzerinde yapacağımız basit bir izlenim ile anlayabiliriz.
Daha evvel namazlarımızı vaktinde, çoğunu cemaatle, tesbihâtını da yaparak kılıyor şimdi ise namazımızın vaktinde bir gecikme olduysa, cemaatle kıldığımız namazlarımızın sayısında bir düşme olmuşsa ya da namazımızı kıldıktan sonra acilde hiçbir işimiz olmadığı halde namaz tesbihatını yapmadan namaz mekânından ayrılıyorsak, manen gerilemişiz demektir.
Daha evvel namazdan önceki veya sonraki revâtib namazlarımızı tam, duhâ, evvâbin ve teheccüd gibi regâip namazlarımızı gücümüzün yettiği sayıdaki rekâtta kıldığımız halde şimdi bunlardan birini, bir kaçını veya tamamını terk ettiysek manen gerilemişiz demektir.
Daha evvel günlük bir cüz, iki hizb veya bir hizb Kur’an ve bir miktar kitap okuduğumuz halde şimdi bunu terk ettiysek, evde aile ile beraber az veya çok bir konu okuyup da bunu bıraktıysak, gücümüz nisbetinde bir miktar zikir çektiğimiz halde o zikri azaltmış veya terk ettiysek manen gerilemişiz demektir.
Bir bayan olarak örtümüzde bir gevşeme meydana geldiyse, örneğin çarşaf giydiğimiz halde feraceye, ferace giydiğimiz halde mantoya, manto giydiğimiz halde tunike düşmüşsek veya yüzümüz kapalıyken açmışsak manen gerilemişiz demektir.
Daha evvel az veya çok infak veriyorken bunu azaltmış veya bıraktıysak, Filistin’e bir miktar yardımda bulunuyorken gücümüz yettiği halde şimdi yardımda bulunmuyorsak manen gerilemişiz demektir.
Örneklerin ardı arkası kesilmez ve bunları çoğaltabiliriz. Esas olan hayatımızda maddi olarak yaptığımız ilerleme ile beraber manevi olarak da bir ilerleme sağlamamızdır. İki günümüzün bir olması veya yerimizde saymamız dahi zarardır. Bu sebeple bir yandan maddiyatımıza helalinden bir şeyler katarken maneviyatımıza da bir şeyler katmak faydamızadır. Aksi zarardır. Maddi olarak ne kadar ilerleme sağlasak da manevi olarak geri gidiyorsak kaybediyoruz demektir ve gün gelir manevi kaybımız maddi olarak da tamamen kaybetmemize sebep olabilir.
Maddi olarak ilerleyen bir aile evladı için belki her türlü maddi imkânı oluşturabilir. Ama manevi boşluk, evladı inançsızlık veya madde bağımlılığı gibi farklı bir yöne çektiği zaman aile bütün maddiyatını da verse evladını kurtaramayabilir. Maddi ilerleme ailede karı veya kocayı farklı bir mecraya çekip yuvanın dağılmasına sebep olabilir.
En nihayetinde inançlı bir insan şunu çok iyi bilir ki maddi kazanç kişiye dünyasını kazandırabilir fakat ahiretini kazandırmayabilir. Dünya saadeti ile beraber ahiret saadetinin kazanılması maddi ilerleme ile beraber manevi ilerleme ile mümkündür. Bu sebeple maddi olarak ilerleme sağlarken manevi olarak gerilememek tam aksine manevi olarak da ilerlemek gerekir diyor ve sizi Allah’a emanet ediyorum.