Kesintisiz bir ticaret
Ticaretin daimi ve kesintisiz olması ne kadar güzeldir? Bir esnaf işleri iyi gittiğinde, az çok bir satış yaptığında, yüzü güleç ve sevinçlidir. Evine, çocuklarının içine huzur içerisinde döner. Akşam kafasını yastığına huzur içinde koyup uyur. Sabah gelip işyerini keyifle açıp müşterisini bekler. Fakat işleri iyi değilse yüzü soluk, morali bozuk olur. Evine mutsuz ve huzursuz bir şekilde döner. Gece onu ne yastık ne de yorgan tutar. Sabah iş yerini açmak bile istemez.
Allah (c.c.) manevi kazancı da ticarete benzetmiştir. Kur’an-ı Kerim’de: “Ey iman edenler! Sizi elim azaptan kurtaracak bir ticareti size haber vereyim mi? Allah’a ve Rasûlü’ne iman eder, Allah’ın yolunda mallarınızla ve canlarınızla cihâd edersiniz. Bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. O da sizin günahlarınızı bağışlar, sizi altlarından akan cennetlere ve Adn cennetlerindeki güzel meskenlere koyar. İşte en büyük kurtuluş budur” (Saf, 61/10-12) buyurmaktadır.
Kimi ticaretler vardır ki kazançları daimidir, devamlı akar. Kişi ölüp gider, fakat o kazanç akmaya devam eder.
Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de: “Allah’ın Kitabı’nı okuyanlar, namazı kılanlar, kendilerine verdiğimiz rızıkların bir bölümünü gizlice ve açıkça ihtiyacı olanlara verenler, hiçbir zaman zarar etmeyecek bir ticaret yaptıklarını umabilirler. Çünkü Allah onların ücretlerini eksiksiz olarak öder ve kendi bağışı olarak fazlasını verir. Hiç kuşkusuz O affedicidir, iyiliklerin karşılığını bol bol verir” (Fatır, 35/29-30) buyuruyor.
Kur’an okuma ve okutma, onu yaşama ve yaşatma, namaz kılma ve kıldırma, fakire, yoksula, zorda ve darda kalmışa Allah’ın rızık olarak verdiğinden Allah için harcama; kesintisiz, daimi kâr getiren ticaretlerdendir.
Salih bir evlat yetiştirme, o evlat salih ameller yaptığı müddetçe, faydalı bir ilme sahip olan, o ilimden faydalanıldığı müddetçe ve yine hayırlı bir eser bu eserden faydalanıldığı müddetçe sevap kazandırmaya devam eder. Sürekli akan bir akar gibi sahibinin defterine hayır ve hasenat olarak akar.
Allah (c.c.) “Onların bıraktıkları eserleri yazarız” (Yasin, 36/12) diye buyuruyor. Hayırlı bir eser bırakmak daimi bir kazanç getiren kesintisiz ticarettir. Bu eser bazen bir camii, bazen bir Kur’an Kursu, bazen bir medrese, bazen okunan bir makale, bir kitap veya bir mevlit olabilir. Bu eserlerden faydalanıldığı müddetçe o eserin sahibine hayır ve sevaplar akmaya devam eder. Ticareti kesilmez. Üzerinden asırlar geçse de onun ticarethanesi para basan darphane gibi hayır ve hasenat basmaya devam eder. Bazen eserin sahibi bir de arada bu eserin müellifinin ruhuna Fatiha deyip bir de Fatiha okutur ki bu da kâr üzerine kâr, kazanç üzerine kazançtır.
Bazen kişi bir cami, bir Kur’an Kursu, bir medrese, bir kitap veya mevlit sahibi değildir. Fakat canını Rabbinin uğruna feda etmiş. Kanı Allah için dökülmüş ve şehadet madalyası almıştır. En büyük kazanç ve kesintisiz ticaretlerden birisi de budur. Çünkü diğer insanlar ölüp gitse de onlar yaşamaya devam eder ve Rableri tarafından rızıklandırılırlar. Başkaları unutulduğu halde, onlar her daim anılırlar. Rablerinin cennetine sorgusuz sualsiz girerler. Daha ölmeden önce cennet makamlarını görürler.
Örneklerini verdiğimiz kesintisiz ticaret sayesinde kişi azaptan kurtulur. Rablerinin cennetlerine erişir. Cennetlere erişmekle kazanç artık daimi ve kesintisizdir. Çünkü cennet ebedilik makamıdır ve artık oradan çıkmak yoktur.
Mevla’m bizi kesintisiz bir ticarete sahip olanlardan eylesin. Amin.