• DOLAR 35.346
  • EURO 36.384
  • ALTIN 3015.08
  • ...

Tüm dikkatimizin Gazze üzerinde olduğu bu zaman diliminde farklı bir konuyu hatırlatmak istedim: Telefon kutucuğunda dikkatini kaybetmiş nesil…

 Telefonla ilgili yapılan son araştırmalarda bizim memlekette bir ergenin 18 yaşına gelene kadar ortalama 916 günü ekran başında geçiyor. Ve bu oranlama her yıl daha da artıyor.  Yani bir genç, etrafına bakmadan, koşmadan, yürümeden, oynamadan, hatta konuşmadan ve etrafında neler olup bittiğinden haberi olmadan büyüyor.  

İstatistikler, gençlerimizle ilgili iyi bir gelecek vaat etmiyor. Anneyiz, babayız ve evlatlarımız gözlerimizin önünde bir girdaba sürükleniyor. Tutunacakları dalları çok zayıf ve onları bu girdaptan alıkoyamıyor. Bunun neticesinde de beyni karışık, dikkat seviyesi düşük ve sorumluluktan uzak bir neslimiz yetişiyor. Hatta dikkat etmişseniz, son zamanlarda öğrencilerin en çok şikâyet ettiği soruların “paragraf soruları” olması tesadüf değildir.

Peki, ne yapabiliriz?

Elbette bireylerin yapacakları sorumluluklar var. Anne baba, öğretmen gibi eğitici konumunda olan kişilere sorumluluklar düşüyor. Ancak devletin yapacağı teknolojik müdahaleler çok daha etkili olacaktır. Örneğin geçen haftalarda Wattpad’e erişim yasağı getirildi. Daha sonra İnstagram ve son olarak gençleri kendine esir eden oyun platformu Roblox’u kullanıcılara kapattı. Türkiye sosyal medya kullanımında Avrupa lideridir. Dolayısıyla bu erişim yasakları gündem oldu ve büyük bir ses getirdi.  Hatta idare makamındakileri sansürcülükle suçladılar. Instagram konusunda devlet geri adım attı ve yeniden erişime açıldı.

Peki Wattped, Instagram, Roblox nedir ve içeriği nedir?  

Wattped; okuryazar uygulamasıyla sözde öğrenciler için kurulan, oysa yıllardır ergenlik çağındaki çocukları etkisi altına alan ve içerikleriyle tamamıyla ahlaksızlığa yönelttiği binlerce velinin şikâyetiyle gündem olmuştu. Hatta LGBT kategorilerini bile ön plana çıkardığı bir uygulamadır. Veliler, yıllardır kendi çocuğunun eğitimi için bu uygulamadan istifade etmek için izin verdiği bu erişim, ruh dünyası canavarlaşacak bir gençliği hedefliyor.

Instagram; işkence, cinsel içerik, hırsızlık ve yağma suçlar gibi yargı kararlarının hiç birine uymayarak tam tersi bir uygulamayla paylaşılan suçlara yataklık ettiği herkesin malumudur. Türkiye yasak getirdi ama geri adım attı. Aslında idare makamındaki olan ilgili kişiler bunun yüzde yüz zararlı olduğunu bildiği halde 57 milyon kullanıcının isteğine boyun eğerek Instagram’ı kapatma kararından geri döndüler.

Roblox; 15 milyon abonesi olan oyun platformudur. Sapıkların cirit attığı, yazışma odalarında çocukları olmadık şeylere yönelttikleri sadece ülkemizde değil birçok Avrupa ülkesinin de mustarip olduğu bir konudur. Son derece yerinde bir kararla bu sapkın platformun kapatılması bilinçli her bireyin alkışını almıştır. Bazı anne-babaların, ağlayan çocukların videolarını paylaşarak bu platformun açılmasını talep etmeleri tamamıyla saflık ve içeriğini bilmediklerindendir.

Tam bu noktada toplum olarak neye odaklanacağımızı, neyi istediğimizi bilmediğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Bu konuda dikkatimizin kaybolduğunu ve hangi girdapta olduğunu kestiremediğimiz gerçekliğimizi görmek zorundayız. Telefon kutucuğuna bağımlı bir nesille karşı karşıyayız. Neye odaklanacağımız, dikkatimiz, idrakimiz, manevi değerlerimiz ve hassasiyetlerimiz eriyip gidiyor. Çocuklarımız ve gençlerimizi bu girdaptan kurtarmak için bize düşen görevler varken idare makamında olanlara düşen görevler çok daha büyüktür.