• DOLAR 33.997
  • EURO 37.847
  • ALTIN 2820.797
  • ...

Siyonist israil’in yapmış olduğu son Heniyye suikastı ve savaşı yayma politikası Netanyahu ve kabinesini kurtaramayacak. ABD kongresinde alkışlanarak karşılanan ve sonradan kapalı kapılar ardında destek icazetini alan Netanyahu, kuduz köpek gibi her tarafa saldırmaya başladı.

 Peki, bu kaos Netanyahu’yu/israil’i kurtaracak mı? Hiç sanmıyorum.

 Siyonist israil’in yıkılmış imajı ve bu imajını kurtarmak için deli dana gibi hareket etmesi onu daha da zayıflatacak. Bu denklemde 10 aydır dünyanın en modern silah desteğini almakla birlikte bir avuç Gazze’yle baş edemeyen terör şebekesi, İran’da Heniyye’ye suikast düzenlemekle neyi hedefliyor?

Birincisi; İran’ı zayıf göstermek: HAMAS’a, Hizbullah’a ve Yemen’e en büyük desteği veren İran’ın aslında güçlü olmadığını ve “kartondan kaplan” olduğunu söylemeye çalışıyor. Bu suikastı yapmakla İran’ın zayıf olduğunu söylemeye çalışıyor. Aslında kendisi de bunun böyle olmadığını çok iyi biliyor ve bir nebze de olsa dışardan destek almakla en büyük korkusunu yenmeye çalışıyor.

İkincisi; ABD desteğini almak: Siyonist israil, İran’ın içerisinde bu suikastı yapmakla ABD’nin desteğini almaya çalışıyor. İran’ı bir şekilde savaşa çekerek ABD’nin mutlak desteğini istiyor. Gazze konusunda umduğunu bulamaması ve uluslararası arenada “soykırımcı” olmakla suçlanması onu köşeye sıkıştırmıştır. ABD dahi hem kendi iç kamuoyu hem de dünya kamuoyuna karşı onu desteklemede sıkıntı çekiyor. Bu denklemde İran’ı işin içine çekerek ABD desteğini meşrulaştırmak ve bununla birlikte Avrupa ülkelerinin desteğini almak istiyor.

Üçüncüsü; İç kamuoyu: Siyonist İsrail kendi iç kamuoyuna güçlü olduğunu ve her yerde eylem yapma potansiyeliyle onları koruyacak güçte olduğunu yaymaya çalışıyor. Oysa Siyonist İsrail vatandaşları son yılların en korkulu ve güvensizlik halini yaşıyorlar. Kaçma derdinde olan halkı teskin etmek için İran’ın içinde yaptığı bu suikastla onlara mesaj gönderiyor.

Dördüncüsü; Arap liderler: Heniyye suikastıyla Arap ülkelerinin liderlerine net bir mesaj veriyor. Son zamanlarda Siyonist israil’in zayıf olduğunu gören Arap liderlerin bir kısmının başka tavırlar sergilemesine tahammül edemiyor. Hatta her an size suikast düzenleyebilirim demeye getiriyor.

Peki, Siyonist israil’in bu hamlesi ve hesaplamalarına karşılık İran nasıl bir tavır sergileyecek?  

Tahran’da Heniyye’ye yapılan suikasta karşılık İran tarafından üst perdeden tehditler devam ediyor. Fakat bu tehditlerin harekete geçme konusunda veya dozajının ne olacağını ileriki günlerde göreceğiz. Hatırlanacağı üzere Kasım Süleymani saldırısından sonra İran tarafından “Bize yönelik doğrudan bir saldırı olmazsa savaşa girmeyeceğiz” açıklaması gelmişti. Heniyye suikastını doğrudan bir saldırı olarak kabul ederler mi onu bilemem. Eğer bunu doğrudan bir saldırı olarak görseler hızlı bir şekilde meclis kararıyla yeni bir adım beklenilebilir.

 Benim kanaatim; İran’ın daha çok Hizbullah üzerinden yoğun bir saldırı içerisine gireceğidir.  Bilindiği gibi İran son yıllarda en ağır silahlarını Hizbullah’a vermiş ve sürekli savaş teyakkuzunda hazır bekletilmiştir. İran sembolik olarak kendisi bazı saldırılar yapsa da Siyonistlere karşı ağır darbeleri daha çok Hizbullah üzerinden vurmaya çalışacaktır. Yok, eğer İran doğrudan ve etkili bir saldırı gerçekleştirirse o zaman savaşın bölgesel boyutu da aşacağı kesindir. Çünkü Rusya ve Çin denkleminde İran önemli bir figürdür. Bunun farkında olan katil Netanyahu, ABD kongresinde İran, Rusya ve Çin üçlüsünün düşmanlığı üzerinden liderleri etkilemeye çalıştı.