• DOLAR 32.769
  • EURO 35.275
  • ALTIN 2450.012
  • ...

Siyonist İsrail ile Lübnan Hizbullah’ın arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Bu gerilimin ilk kıvılcımı Gazze şeridindeki 7 Ekim “Aksa Tufanı”yla başladı.  İlk günlerde Hizbullah beklenilenin altında bir refleks göstermişti. Fakat Gazze katliamı artıkça Hizbullah’ın refleksi de artı ve karşılıklı saldırılar başladı.  Şu anda her iki taraf karşılıklı tehditler savururken bölgede oluşan gerginlik uluslararası endişeye sebebiyet veriyor.

Peki, bu durum geniş çaplı bir savaşa dönüşür mü?

Ya da Gazze için bir çıkış yolu olur mu?

Gazze’ye 7 Ekim’den beri hunharca saldırılarını sürdüren Siyonist israil kuzey sınırında da Lübnan Hizbullah’ı ile çatışıyor. Bu sınır hattında son haftalarda gerginlik hat safhaya çıkmıştır. En son 18 Haziran’da Lübnan’a saldırmak için “Operasyonel planı” onayladığını açıkladı. Buna karşılık Hizbullah da Tel Aviv’in kritik yerleri ve tesislerinin İHA ile çekilmiş fotoğraflarını yayınladı. Aynı şekilde Nasrallah, elindeki füze gücüne işaret ederek, “Olası bir savaş durumunda Siyonist İsrail’in hiçbir bölgesinin güvende olmayacağını” duyurdu.

               Aslında iki taraf da birbirlerini iyi tanıyor. İki taraf arasında son savaş 2006 yılında yaşanmış ve bu savaş 34 gün devam etmişti. O dönemde Siyonist İsrail büyük bir hezimet yaşamış ve mağlup bir şekilde Lübnan’dan çekilmek zorunda kalmıştı. 

Şimdi ise Hizbullah 2006 yılına göre çok daha güçlü bir pozisyondadır. Hem İran’ın verdiği silahlı destek, hem de savaşacak insan gücü açısından çok daha iyi bir konumdadır. Bunun tam tersi ise Siyonist İsrail Gazze’de hem çok kan hem de kendine olan öz güvenini kaybetmiştir.  Böyle bir durumda Siyonist israil’in Hizbullah’a karşı kapsamlı bir savaş başlatacağını sanmıyorum. Ancak Netenyahu kendi koltuğunun süresini uzatmak için ateşle oynayabilir.

               Böyle bir çatışma durumunda savaş aylar değil yılarca sürebilir. Bunun farkında olan Siyonist İsrail’in savaş kabinesinin önemli aktörlerinden ve 2006 yılında ordu komutanı olarak da görev yapan Nitzan Nuriel , “Savaş kararı durumunda Lübnan’la savaşımız aylarca sürecek” dedi.  

               Böyle bir durumda İran’ın rolü ve meseleye bizzat müdahale etme durumu da ortaya çıkabilir. Bir tarafta Hizbullah’ın arkasında İran dururken diğer taraftan Siyonist İsrail’in kilit müttefiki ABD karşı karşıya gelebilir.  Böyle bir pozisyonu başta ABD olmak üzere kimse  istemez.   Ve Siyonist israil’in Gazze’deki savaş pozisyonundan sonra çok daha zorlu ikinci bir savaş başlatmasına müsaade etmez.  ABD, Netenyahu’nun koltuk hırsı için bu kadar zorlu bir külfeti göze almaz.

               Sonuç olarak; gerginleşen bu ortamda Siyonist israil’e iki seçenek doğuyor.  Birincisi; Netenyahu’nun koltuk hırsından dolayı savaş cephesini genişletmek…  İkincisi; Hizbullah’la anlaşma ve bu gerginliği doğuran Gazze’den çekilmek…

Benim kanaatim ikinci seçenektir.  Yani Siyonist israil ve müttefikleri Lübnan’la topyekûn bir savaşı göze alacaklarını düşünmüyorum.  Ve bu durum hem Hizbullah’ın hem de HAMAS’ın zaferi olacağını düşünüyorum.