Medya araçları ve sosyal platformlar
Medya ve iletişim devri... Bilgi ve belgenin hızda altın çağını yaşadığı zaman dilimi... Bilgi bombardımanı yanında kimi zaman sağlıklı bilgi edinmenin zorlaştığı bir zaman evresi... Müspet ve doğru bilginin hızı yanında, yalan yanlışın saniyeler içinde kıtalar dolaştığı bir devir...
Yaşadığımız bilim, medya, teknoloji ve iletişim çağında görülen hızlı değişim ve gelişmeler toplumların yapısını, ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini de değiştirdi, değiştiriyor. Buna bağlı olarak duymanın, duyurmanın sosyal varlık olan insan için olmazsa olmaz bir gereksinim olduğundan, bununla ilgili ataklar, gelişmeler de çok rağbet gördü, görüyor.
Bugün dünyadaki devlet liderlerinden tutun da sıradan normal insanlara kadar neredeyse herkes bu noktadaki hızlı araçlardan istifade etmeyi bütün diğer seçeneklerin önüne koymuş durumdalar.
Bu minvalde sosyal ağlar, insanların yoğun zaman geçirdiği ve neredeyse bütün iletim ve alımlarını oradan sağladığı araçlar haline geldi.
ABD’den, Fransa’ya, Almanya’ya, İngiltere’ye, Çin’e, Hindistan’a, Pakistan’a, Endonezya’ya, Türkiye’ye kadar, güçlü medya kuruluşlarına sahip başkan, yetkili ve etkililerin dahi yöneldiği, küresel döngünün etrafında şekillendiği bir araç oldu sosyal ağlar, sosyal medya platformları.
Günümüz dünyasında kız alıp vermede bile kişilerin sosyal medya hesapları, birçok sorup soruşturma yöntemlerinin, bilgi edinme yollarının önüne geçmiştir.
Medya iletişim çağında şu platformların faydası kadar zararları da vardır. İstifade edildiği kadar, iyi korunmadığı takdirde, zararları bir o kadar fazladır.
İki gün önce bilgisayar korsanlarının kimi hesapları ele geçirmesinin maliyeti şu an için tam hesaplanamamaktadır. Başta Barack Obama olmak üzere birçok siyasinin ve büyük şirket sahiplerinin twitter hesapları hacklendi. Hacklenen hesaplar üzerinden toplanan paralar hariç, ilgili şirketlerin borsa değerleri büyük düşüşler yaşadı.
Bir gün önce de, Rus bilgisayar korsanlarının İngiltere’deki Covid-19 aşı organizasyonunu hedef aldıkları ifade edildi. İngiltere'nin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) yetkilileri, korsanların, Rus istihbarat servisine bağlı olarak çalıştıklarından "neredeyse emin" olduklarını açıkladı. Korsanların, zararlı yazılım kullanarak, Covid-19 aşısının gelişimi ile ilgili bilgi hırsızlığı yapmaya çalıştığı belirtiliyor. Rusya bunu yalanladı tabi.
Şu an internete bağlanan her şey, yazıcılar, video kayıt cihazları, web kameraları aleyhimize kullanılan birer aygıta çevrilebilir. Hatta belki de elektriğe bağlanan ve internetle ilişkisi olmayan TV’ler bile bu kötü emeller için kullanılabilir.
Önceki gün medyaya düşen haberlere göre, video iletişim sağlayıcısı Zoom, Zoom for Home (Ev için Zoom) kategorisinde yeni bir cihaz geliştirdi. Cihaz bu ay içinde piyasaya sürülüyor. 27 inç büyüklüğünde All-in-One yani hepsi bir arada bir cihaz olarak tasarlanan Zoom for Home kategorisindeki monitör, videolu görüşmeler için geniş açılı 3 dahili akıllı kamera, toplantı ve telefon çağrıları için 8 mikrofon dizisi ve etkileşimli ekran paylaşımları gerçekleştirmek için dokunmatik ekran sunuyor. Yani söz konusu cihaz, kamera ve mikrofonlarıyla ev ve odaları adeta tamamen kontrol altına almış olacak.
Belki garip karşılanır ama artık bu cihazlar her dikkatlice kullanıldıktan sonra özel tasarlanan görüntü ve ses yalıtımlı sandıklarda bulundurulmalı, oralarda tutulmalı.
Zoom CEO’su Çin kökenli ABD’li iş adamı Eric Yuan iki ay önce yaptığı açıklamada, FBI ve yerel güçlerle çalışacağız, demişti.
Hesap-kitaplar, mahrem bilgiler, şirket bilgileri, özelinizle ilgili konuşmalar vb. her konuda dikkatli olmak, aleyhte kullanılabilecek veya başkalarının özellerinize ulaşmasını salık verecek sözü edilen araçlar/aparatlar noktasında dikkatli davranmak herkesin faydasına olacaktır.
Bu arada, size atılan ve kaynağını bilmediğiniz linkler ile tanınmayan gönderilerle ilgili çok dikkatli davranmalısınız. Normal internet hızınızda yaşanan ani yavaşlamalar ile bilgisayarlarınızın normalin üstünde indirim ve gönderimlerle ilgili ağır çalışıyor olmasının bir sebebi de virüs veya kötü yazılımlar olabilir.
Bu cihazları kullanacaksak şayet, doğru kullanalım ki istifade etmiş olalım, yoksa hem kendimize hem de çalıştığımız işe, davaya veya şirkete zarar vermiş olabiliriz.
Demem o ki; sosyal medya platformları üzerinden kişinin kendi olmadık paylaşımları yanında, iletişim araçları üzerinden dıştan yapılan operasyonlarla neredeyse mahremiyet kalmadı. Bu yetmezmiş gibi bundan böyle yapılacak siber saldırılarla bilgiler, hesaplar, şifreler bir anda uçuverebilir. İnsanlar bir anda yapayalnız, dünyanın müflisi konumunda kendini hissedebilir.
Sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi veya bunların kapanmasına karşılık da ayrıca teyakkuzda olmak lazım. Yaşanan aksaklıkları aniden duyurabilmek ve ‘mücadele alanları’ noktasında uzun süre takipsiz veya az takipli kalmamak adına belki ek hesaplar bulundurmada fayda mülahaza edilebilir.
Rabbim, dünya-ahiret huzurunu bahşeylesin; zalim ve saldırganların şerrinden bizleri korusun inşaAllah.