Yaklaşık yarım milyon İngiliz yetişkinin verilerine dayanan araştırmaya göre, yemeği hazırladıktan sonra — ister pişirme sırasında ister sofrada doğrudan — düzenli olarak tuz ekleyen kişiler, tuz eklemeyen ya da nadiren ekleyen kişilere kıyasla, depresyon ve anksiyete yaşama riskini yaklaşık %40 oranında daha fazla taşıyor.

Ara sıra tuz ekleyen kişilerde ise bu risk artışı %5 ila %8 arasında değişiyor. Bu sonuçlar, İngiliz “Daily Mail” gazetesinde yayımlandı.

Verilerin analizine göre, çalışmaya katılanlar arasında 9516 kişi depresyondan, 11.796 kişi ise anksiyeteden muzdaripti. Tuzun bu etkisiyle ilgili olası açıklamalar arasında, biyolojik yaşlanma sürecini hızlandırması veya zihinsel sağlık sorunları riskini artırması gibi nedenler yer alıyor.

Ayrıca tuzun, ruh halini düzenleyen temel hormonlar olan serotonin ve dopamin üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği ve bunun da psikolojik bozukluklara katkı sağlayabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, bu çalışmanın “tuzun yemeklere eklenmesiyle depresyon ve anksiyete riskinin açık bir şekilde arttığını gösteren ilk çalışma” olduğunu vurguladı.

Muhabir: Zeynep Bozdaş