ABD Başkanı Donald Trump, Latin Amerika’daki ABD askeri varlığının artması ve Venezuela çevresinde tırmanan gerilim sonrası, bu ülkeye yönelik ne yapacağına dair kararını verdiğini ima etti. Trump’ın açıklamaları, ABD’nin “uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele” gerekçesiyle bölgedeki askeri varlığını güçlendirmesinin, daha geniş çaplı bir çatışmaya yol açabileceği yönündeki kaygıları artırdı.
Geçtiğimiz hafta, Trump yönetiminden üst düzey isimler, Venezuela’ya karşı olası askeri operasyon seçeneklerini görüşmek üzere Beyaz Saray’da üç toplantı gerçekleştirdi. ABD’nin Karayip Denizi çevresindeki askeri faaliyetlerinin yoğunlaştığı bu süreçte, söz konusu görüşmeler dikkat çekti.
Trump, Cuma akşamı Florida’daki tatil beldesine giderken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kararımı aşağı yukarı verdim," dedi. "Size ne olduğunu söyleyemem ama Venezuela konusunda büyük ilerleme kaydettik, özellikle uyuşturucu akışını durdurma konusunda," ifadelerini kullandı.
Trump yönetimi, haftalardır Karayipler ve Pasifik Okyanusu'nda uyuşturucu taşıdığı iddia edilen teknelere karşı hava ve deniz operasyonları düzenliyor. Bu kapsamda, USS Gerald R. Ford uçak gemisi dahil önemli deniz gücü salı günü bölge açıklarına konuşlandırıldı.
Trump’ın bu açıklamaları, Savunma Bakanı Pete Hegseth’in “Güney Mızrağı Operasyonu” adlı yeni bir askeri kampanyanın başlatıldığını duyurmasının ardından geldi. Hegseth, operasyonun hedefinin uyuşturucu kaçakçıları olduğunu söyledi ancak detay vermedi.
ABD, son haftalarda uluslararası sularda düzenlediği saldırılarda 20’ye yakın tekneyi vurduğunu ve en az 76 kişinin öldüğünü duyurdu. Ancak Washington, bu teknelerin uyuşturucu taşıdığına dair herhangi bir kanıt sunmadı.





