Waithaka ve eşi Elizabeth Barua, ABD’ye indikten sonraki sabah, Waithaka oğlunun Calera, Alabama’daki evinden çıktı ve bir daha geri dönmedi.
Yaklaşık yarım saat sonra, iki mil uzaklıktaki bir benzin istasyonunun güvenlik kamerası onu kaydetti. İçeri girdi, kasiyere el salladı, tuvalete yöneldi ve arka kapıdan çıktı. O andan sonra bir daha kimse onu görmedi.
“Daha yeni gelmişti. Sonra yok oldu,” diyor 17 yaşındaki torunu Byron Barua. Mezuniyetini beş gün sonra, dedesi olmadan gerçekleştirdi.
Yedi hafta geçmesine rağmen Waithaka’dan hiçbir iz yok. Polis, Birmingham’ın 30 mil güneyindeki yaklaşık 19.000 kişilik Calera kentinin çevresindeki ormanlık alanları helikopterler, dronlar, arazi araçları, iz takip köpekleri ve ısıya duyarlı kameralarla taradı. Ancak hiçbir bulguya ulaşılamadı.
Aile, Waithaka’nın adımlarını defalarca yeniden takip etti, güvenlik kamerası kayıtlarını tekrar tekrar izledi. Nasıl oluyor da 1.65 boyunda, 72 yaşındaki, 72 kiloluk bir adam gün ortasında ortadan kaybolabiliyor?
Aile, Waithaka'nın tanı konmamış bir bunama veya seyahatin stresiyle tetiklenmiş başka bir sağlık durumu olabileceği ihtimalini düşünüyor. Uzmanlar, özellikle tanıdık olmayan ortamlarda, bunama hastalarının evden uzaklaşma eğiliminin yaygın olduğunu belirtiyor.
Waithaka ve eşi, 13 Mayıs’ta Kenya’nın başkenti Nairobi’den Lufthansa havayolları ile Frankfurt aktarmalı Atlanta uçağına bindiler.
Frankfurt uçuşu sorunsuz geçti ancak Atlanta uçuşunda işler kötüleşti. Waithaka’nın konuşmaları anlamsızlaştı, huzursuzlandı ve uçuş görevlileri onun oturmasını sağlamak için eşine yardımcı oldu.
Atlanta’ya indikten sonra da karışıklık hali devam etti. Havalimanında yanlış yöne gitmeye çalışırken düşüp dizini incitti. Bu topallama, benzinlik kamerasında da görülüyor. Calera’ya geldiklerinde oğlu onu acile götürdü. Yapılan beyin tomografisi ve kan testleri normal çıktığı için sabaha karşı taburcu edildi.
Soruşturmayı yürüten Calera Polis Şefi David Hyche, onu taşıyan iki kişiyle de görüştüklerini söyledi. Waithaka ilk olarak, oğlunun evi sandığı ama sekiz ev uzakta bulunan bir yere gitmek için bir komşudan yardım istedi. Oraya vardığında, bir DoorDash sürücüsünü durdurdu ve “kasabaya” gitmek istediğini söyledi. Sürücü onu bir benzin istasyonuna götürdü, Waithaka da oranın uygun olduğunu söyledi.

En son görüldüğü yer saat 11:43’teki benzinlikti.
Bir kadın, benzinliğe yakın bir av kulübüne Waithaka’ya benzeyen birinin girdiğini bildirdi. Kadına göre Waithaka bir kapının altından sürünerek ormanlık alana girdi. Polis çevredeki tüm sakinlerle birkaç kez konuştu. Hyche, Waithaka’nın benzinliğin arkasındaki kamyon parkından başka bir araçla uzaklaşmış olabileceğini söylüyor.
Waithaka kaybolduktan sonra, polis memurları 18 gün boyunca hiç ara vermeden çalıştı.
Telefonun en son Frankfurt’tan sinyal verdiği tespit edildi. Bu, telefonun uçak modunda olabileceğini ve bu nedenle izlenmesinin zor olduğunu gösteriyor. Pasaportu yoktu. Aileye göre yanında biraz Kenya şilini olabilir ama Amerikan doları yoktu. Polis, terk edilmiş binaları aradı, düzenli olarak evsiz barınaklarına, hastanelere ve göçmenlik makamlarına ulaşıp Waithaka’nın kayıtlarına girip girmediğini kontrol ediyor.





