Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı kırmayı amaçlayan “Küresel Dayanışma Filosu” aktivistlerinden Brezilyalı Thiago Ávila, sonra soykırımcı israil tarafından işkenceye maruz kaldığını açıkladı.

israil tarafından esir alınıp sınır dışı edilmesinin ardından Sao Paulo’ya dönen Avila, düzenlediği basın toplantısında, 10 gün süren gözaltı boyunca işkence gördüğünü ve Filistinli esirlere yönelik ihlallere tanık olduğunu söyledi.

Gözaltında her türlü ihlale maruz kaldık”

Avila, Sao Paulo-Guarulhos Uluslararası Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, kendisi ve İspanyol aktivist Abu Kaşk’ın gözaltı sırasında “her türlü ihlale” maruz kaldığını ifade etti.

Komşu hücrelerde bulunan Filistinli esirlerin ise çok daha kötü koşullarda tutulduğunu belirten Avila, yaşananların sistematik olduğunu söyledi.

Avila ve Abu Kaşk, 12 Nisan’da İspanya’dan hareket eden ikinci “Küresel Dayanışma Filosu”nda yer almıştı. Filonun amacı Gazze’ye insani yardım ulaştırmak ve israil ablukasını kırmaktı.

Soykırımcı israil güçleri gemiye müdahale ederek aktivistleri esir aldı ve israile götürdü. Filoda yer alan 100’den fazla Filistin destekçisi aktivist ise Girit Adası’na yönlendirildi.

Daha önce uluslararası sularda Gazze’ye doğru ilerleyen “Küresel Dayanışma Filosu”na yönelik israil saldırısında 31 aktivist yaralanmıştı. israil ayrıca uluslararası sularda el koyduğu 20’den fazla teknede bulunan 175 aktivisti esir almıştı.

Avila, “Benim geri dönüşüm yalnızca ağır bir ihlalin düzeltilmesidir. israil beni kaçırdı, ben tutuklu değildim.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Mehmet Yaman