Yeni bir deneysel program, yalnızca mikroorganizmalar, hava ve elektrik kullanılarak üretilebilen “Solein” adlı protein tozunun uzayda üretim potansiyelini test etmeyi amaçlıyor.
Bu besin, Finlandiya merkezli girişim şirketi Solar Foods tarafından geliştirildi. Ürünün yapısında, idrarda bulunan üre (üreya), protein sentezi için gerekli azot kaynağı olarak kullanılıyor. ESA, bu “uzay gıdasının” Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) üretimini test edecek projeye fon sağlayacak.
Bu, gaz fermantasyonu teknolojisinin uzay ortamında ilk kez uygulanacağı proje olacak
Solar Foods’un Uzay ve Savunma Departmanı Kıdemli Başkan Yardımcısı Arttu Luukanen, şunları söyledi:
“Ağırlıksız ortamda gazların ve sıvıların davranışı tamamen farklıdır. Bu durum, Solein üretiminde görev alan mikropların ihtiyaç duyduğu besin ve gaz transferini ciddi şekilde etkileyebilir.”
Luukanen, bunun yalnızca bir başlangıç olduğunu vurgulayarak ekledi:
“Amacımız Solein üretimini uzayda farklı ölçeklerde sürdürebilmek. 2035 yılına kadar Solein’in astronotlar için temel protein kaynağı haline gelmesini hedefliyoruz.”