Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, bugün Pekin’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u kabulü sırasında, karmaşık ve değişken uluslararası ortamda Çin-Rusya ilişkilerinin istikrarının ve sürekliliğinin stratejik önemine vurgu yaptı.
Şi, “küresel güneyin” çıkarlarını korumak için koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, büyük güçlerin sorumluluk üstlenmesi çağrısında bulundu. Kalkınma entegrasyonunun derinleştirilmesi ve coğrafi yakınlığın avantajlarından yararlanılarak iki ülkenin dayanıklılığının artırılması gerektiğini ifade etti.
Çin lideri ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile varılan stratejik mutabakatların hayata geçirilmesi için azami çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Şi, Pekin-Moskova kapsamlı ortaklığının daha istikrarlı bir seviyeye taşınmasının, “bu yüzyılda yaşanan benzeri görülmemiş değişimlere” karşı koymak için gerekli olduğunu belirtti.
Çok taraflı iş birliği bağlamında Şi, uluslararası çok taraflılığın korunması ve Birleşmiş Milletler’in rolünün yeniden güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS çerçevesinde yakın koordinasyonun önemine dikkat çekerek, daha adil bir uluslararası sistem inşa edilmesi çağrısında bulundu.
Lavrov: İlişkilerimiz sağlam, Washington Avrupa’yı bize karşı askerileştiriyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rusya-Çin ilişkilerinin uluslararası istikrarın temel unsurlarından biri olduğunu belirterek, bu ilişkilerin “rüzgarların sarsamayacağı kadar sağlam” olduğunu ifade etti.
Lavrov, Çin lideriyle görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Putin ile Şi arasındaki koordinasyonun ilişkileri ekonomik baskılara karşı daha dayanıklı hale getirdiğini söyledi. Putin’in Çin’e ziyaretinin yılın ilk yarısında gerçekleşmesinin planlandığını açıkladı.
ABD’nin Avrupa Birliği’ni askerileştirmeye çalıştığı uyarısında bulunan Lavrov, Washington’ın Rusya’yı “çevreleme” sorumluluğunu Avrupa’ya devretmek istediğini ve böylece Çin’e odaklanmayı hedeflediğini savundu.
Lavrov ayrıca Batı’nın Orta Asya ve Güney Kafkasya ülkelerine politika dayatmaya çalıştığını ve Ukrayna’nın da dahil olduğu yeni askeri ittifaklar oluşturma çabasında olduğunu öne sürdü.
Bölgesel konulara da değinen Lavrov, Rusya’nın İran’ın zenginleştirilmiş uranyum meselesinde rol üstlenmeye hazır olduğunu belirterek, Moskova’nın Tahran ile uluslararası hukuka uygun şekilde iş birliğini sürdüreceğini ve tek taraflı yaptırım politikalarına karşı olduğunu ifade etti.




