Pezeşkiyan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, bölgedeki gelişmeler ve siyonist rejim ile Amerika'nın İran'a yönelik askeri saldırganlığının sonuçları hakkında bir telefon görüşmesinde fikir alışverişinde bulundu.
Görüşmede, Pakistan Müslüman milletinin, Amerika ve siyonist rejimin İran'a yönelik askeri saldırganlığı karşısında gösterdiği destek ve dayanışmaya teşekkür eden Pezeşkiyan, Pakistan başta olmak üzere bazı dost ve komşu ülkelerin, zorla kabul ettirilen savaşı durdurmaya yönelik güzel çabalarından dolayı memnuniyetini dile getirdi.
Pezeşkiyan, saldırganların İran'a yönelik saldırıda bazı Müslüman ülkelerin topraklarını kullanmasından duyduğu üzüntüyü ifade ederek şunları vurguladı: "İran'ın savunma tepkisinin bu saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır. Oysa İran İslam Cumhuriyeti, Müslüman ülkeleri kardeşi olarak görmekte ve tek bir Müslümanın dahi zarar görmesini istememektedir."
Cumhurbaşkanı, Siyonist rejimin savaşı bölge ülkelerine yayma yönündeki şer niyetlerine vurgu yaparak, Müslüman ülkelerin, topraklarının saldırganlar tarafından diğer Müslüman ülkelere saldırı için kullanılmamasına dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Pezeşkiyan, Müslüman ülkeler arasındaki ortak dinî ve beşeri bağlara işaret ederek, Müslüman ülkeler arasında, özellikle siyonist rejimin saldırganlığından kaynaklanan ortak tehditlerle mücadele etmek için büyük bir kapasite bulunduğunu belirtti.
İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik saldırganlığın durdurulması için Pakistan'ın arabuluculuk çabalarını öven Pezeşkiyan, "İran İslam Cumhuriyeti, nükleer müzakereler sürecinde diyalog ve diplomasi trafiğinin ortasında iki kez askeri saldırıya maruz kaldı. Şu anda da Amerikalı yetkililerin ekonomik ve enerji altyapılarına saldırmayacakları yönündeki iddialarına ve vaatlerine rağmen bu merkezlerin hedef alındığını görmekteyiz. Bu çelişkili söylem ve davranışlar, kesinlikle İran'ın saldırgan Amerika'ya olan güvensizliğini daha da artırmıştır."
Pakistan Başbakanı da bu görüşmede, ülkesinin İran'a yönelik askeri saldırganlığı, özellikle de Siyonist rejimin Ahvaz ve İsfahan şehirlerindeki İran ekonomik altyapılarına yönelik son saldırılarını kınama konusundaki ilkeli tutumunu yineleyerek, Pakistan halkının ve hükümetinin İran İslam Cumhuriyeti ile tam dayanışma içinde olduğunu vurguladı.
Şahbaz Şerif, İran İslam Cumhuriyeti'nin yetkili mercileri tarafından Pakistan dahil bazı ülkelerin ticari gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan güvenli geçişi için alınan düzenleme ve tedbirlere teşekkür ederek, bu sürecin devam etmesi temennisinde bulundu.
Pakistan Başbakanı, Amerika'nın yaklaşımından kaynaklanan İran ile Amerika arasındaki tam güvensizlik ortamını teyit ederek, her türlü diyaloğun güven ve karşılıklı saygı ortamında yürütülmesi gerektiğini ve bunun ön koşulunun askeri saldırganlığın durdurulması ile İranlı yetkililerin ve halkın şehit edilmesine son verilmesi olduğunu vurguladı.
Şerif ayrıca, çatışmaların sona ermesiyle birlikte en kısa sürede Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirmeyi umduğunu ifade etti.





