Uyku araştırmaları üzerine uzmanlaşmış bir şirket tarafından yapılan çalışmada, 30 katılımcı, dört gece boyunca Britanya'nın en ünlü dört peyniri olan Brie, Cheddar, Stilton ve Mozzarella’yı tüketti.

Sonuçlara göre, yatmadan önce 30 gram peynir tüketmek, kâbus görme olasılığını %93 oranında artırıyor.

Katılımcılar, rüyalarının daha karanlık ve gergin senaryolara dönüştüğünü belirtti.

En fazla kâbusla ilişkilendirilen peynir Brie oldu: Brie yiyen katılımcıların %68’i rahatsız edici rüyalar gördüğünü belirtirken, bu oran Stilton’da %63, Cheddar’da %56, Mozzarella’da ise sadece %40 oldu.

Araştırma ayrıca, peynirin gece tüketiminin katılımcıların gecelik uyku süresinden ortalama 1 saat 7 dakika çaldığını ortaya koydu. Kadınlar, erkeklere kıyasla ortalama 5 dakika daha az uyudu.

Beslenme uzmanı Amy Alexander, bu durumu peyniri oluşturan doymuş yağ ve yavaş sindirilen proteinlerin vücut ısısını artırması ve derin uykuya geçişi engellemesiyle açıkladı.

Ayrıca, peynirde bulunan "tiramin" adlı madde, noradrenalin salgılanmasını tetikliyor; bu da beyin ve kalp aktivitesini artırarak rüyaların yoğunluğunu ve uykuda sık uyanmaları artırıyor.

Çalışmaya göre, Cheddar ve Stilton gibi olgunlaştırılmış peynirler yüksek düzeyde tiramin içerirken, taze peynir olan Mozzarella daha az içeriyor — bu da Mozzarella’nın daha az kâbusa yol açmasını açıklıyor.

Muhabir: Hamza Durmaz