Güncel

Peynir sağlığa faydalı mı, zararlı mı?

Yeni çalışmalar, her gün farklı türde peynir tüketmenin kalsiyum, protein ve probiyotik gibi önemli besin öğelerini sağladığını, ancak içerdiği yüksek yağ, sodyum ve kalori oranları nedeniyle sağlık açısından risk oluşturabileceğini ortaya koydu.

Abone Ol

“Verywell Health” sitesinde yayımlanan bir rapora göre, peynirlerin çoğu, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri sağlayan tam kazein proteini açısından iyi bir kaynak olarak kabul edilir.

Protein oranı, peynirin türüne göre değişiklik gösterir. Ancak orta miktarda peynir tüketimi, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu protein miktarını karşılayabilir.

Uzmanlar, yetişkinlerin kemik sağlığını korumak için günlük yaklaşık 1000 mg kalsiyum almasını öneriyor.

Peynir, diğer süt ürünleri gibi, bu mineralin mükemmel bir kaynağıdır. Sert peynir türleri, yumuşak ve taze peynirlere kıyasla daha fazla kalsiyum içerir; ancak içerik, peynirin türüne göre değişir.

Araştırmalar, günlük peynir tüketiminin sindirim sisteminde faydalı bakteri (probiyotik) gelişimini artırabileceğini gösteriyor.

Doktorlar, bu yararlı bakterileri yüksek oranda içerdikleri için özellikle olgunlaştırılmış ve pastörize edilmemiş peynirlerin tüketilmesini öneriyor.

Faydalarına rağmen, günlük peynir tüketimi her zaman sağlıklı bir tercih olmayabilir; özellikle bazı gruplar için. Çünkü bazı peynir türleri yüksek miktarda sodyum içerir ve bu durum yüksek tansiyon hastaları için risk oluşturabilir.

Araştırmalar, vücutta sodyum seviyesinin yükselmesinin tansiyonu artırdığını ve kalp hastalıkları riskini yükselttiğini gösteriyor.

Diğer süt ürünleri gibi peynir de belirli miktarda laktoz (süt şekeri) içerir. Aşırı tüketimi, reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

Doktorlar, laktozu tolere edemeyen kişilere peyniri tamamen bırakmalarını ya da doğal olarak düşük laktoz içeren İsviçre peyniri veya mozzarella gibi türleri tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Peynir aynı zamanda, kandaki “kötü” kolesterol (LDL) seviyesini yükselten ve kalp hastalıkları riskini artıran doymuş yağlar bakımından da yüksektir.