Yetkililer, Rusya'nın pazartesi sabaha karşı Kiev ve çevresini füze ve insansız hava araçlarıyla yoğun şekilde hedef aldığını, saldırılarda en az 28 kişinin hayatını kaybettiğini ve Ukrayna'nın ABD yapımı hava savunma önleme füzelerindeki kritik eksikliğin bir kez daha gözler önüne serildiğini açıkladı.

Son saldırı, NATO Zirvesi'nin arifesinde gerçekleşti.

Ukrayna Hava Kuvvetleri verilerine göre, Rusya'nın fırlattığı 23 balistik füzenin hiçbiri düşürülemedi. Bu durum, Ukrayna'nın en önemli savunma sistemlerinden biri olan Patriot önleme füzesi stoklarının tükenmesi nedeniyle Moskova'nın saldırıları karşısında giderek daha savunmasız hale geldiğini gösterdi.

Zelenskiy, yüksek hızları ve dik uçuş rotaları nedeniyle durdurulması son derece zor olan balistik füzeleri etkisiz hale getirebilen tek silah olan önleme füzelerinin gönderilmesi çağrısını yineledi.

Gece yayımladığı görüntülü mesajında Zelenskiy, "Modern dünyada insanları balistik füze teröründen koruyacak üretimin hala ihtiyaç duyulan seviyeye çıkarılamamış olması gerçekten akıl almaz." dedi.

Zelenskiy, Ukrayna'nın bu silahları üretebilecek bilgi birikimine sahip olduğunu belirterek, ABD'nin Patriot sistemlerini üretmek için lisans vermesi halinde, "Üretimimiz yalnızca Ukrayna'yı savunmaya değil, bunlara ihtiyaç duyan ortaklarımıza da destek vermeye yetecektir." ifadelerini kullandı.

Daha önce yaptığı açıklamada ise NATO Zirvesi'nde Ukrayna'nın kendisini savunabilmesini sağlayacak "güçlü kararlar" alınması çağrısında bulundu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri verileri, temmuz ayında ülkenin fırlatılan 49 balistik füzenin yalnızca dördünü düşürebildiğini gösteriyor.

Zelenskiy, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Patriot füzeleri müttefiklerimizin depolarında beklediği sürece Rusya konutları yıkmaya devam etmesi için cesaret buluyor. ABD ve Avrupa'nın bu terörü durduracak gücü var." ifadelerini kullandı.

Hava Kuvvetleri ayrıca pazartesi günkü saldırıda kullanılan diğer 37 füzenin ve 351 insansız hava aracının yüzde 90'dan fazlasının imha edildiğini açıkladı.

Başkentin dışında bulunan Vyşneve kentinde çok sayıda konutun hasar gördüğü ve bölgede art arda patlamaların yaşandığı bildirildi.

Güneydoğudaki Zaporijya Bölgesi Valisi, pazartesi günü ilerleyen saatlerde bir akaryakıt istasyonuna düzenlenen insansız hava aracı saldırısında iki kişinin öldüğünü açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanı İhor Klymenko, Kiev'de yaklaşık 30 binanın ağır hasar gördüğünü söyledi.

Rusya hava saldırılarını yoğunlaştırıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, uzun menzilli ve yüksek hassasiyetli hava, kara ve denizden fırlatılan silahlar ile insansız hava araçları kullanılarak Kiev ve diğer hedeflere yönelik "geniş çaplı" bir saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Bakanlık, Kiev ve çevresindeki askeri ve enerji tesislerinin yanı sıra Ukrayna'nın çeşitli bölgelerindeki askeri hava üslerinin de vurulduğunu bildirdi.

Moskova, Ukrayna'nın uzun menzilli saldırılarının Rus askeri lojistiği ile petrol sektörünü hedef alması nedeniyle cephedeki ilerlemesinin yavaşlamasının ardından bu yıl hava saldırılarını önemli ölçüde artırdı.

Öte yandan Ukrayna ordusu da, Rus güçlerinin stratejik öneme sahip doğudaki Kostyantynivka kentine ilerlemeyi sürdürmesine rağmen, 1.200 kilometrelik cephe hattının bazı kesimlerinde toprak geri aldığını açıkladı.

Zelenskiy cumartesi günü Rusya'nın kentin ele geçirildiği yönündeki iddiasını yalanlamıştı.

Ukrayna ordusu pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Omsk kentindeki ülkenin en büyük petrol rafinerisi de dahil olmak üzere üç petrol rafinerisini ve Azak Denizi'nde faaliyet gösteren iki "gölge filo" gemisini vurduğunu duyurdu.

Muhabir: Mehmet Yaman