ABD, pazartesi günü Çin'in Pasifik Okyanusu'nda bir nükleer denizaltıdan savaş başlığı taşıyabilen "stratejik" bir füze fırlatma denemesi gerçekleştirmesinin ardından "büyük endişe duyduğunu" açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD, nükleer silahların yayılmasını önlemek için her zamankinden daha yoğun çaba gösterirken, Çin bunun tam tersini yapıyor. Pekin'in nükleer cephaneliğini hızlı ve şeffaf olmayan şekilde genişletmesi, bölge ve dünya açısından büyük bir endişe kaynağıdır."

Çin Donanması ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'na ait stratejik bir nükleer denizaltının, 6 Temmuz günü saat 12.01'de, eğitim amaçlı savaş başlığı taşıyan stratejik bir füzeyi Pasifik Okyanusu'nun açık sularına başarıyla fırlattığını duyurdu.

Açıklamada, füzenin önceden belirlenen deniz bölgesine tam isabetle düştüğü belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca Çin'e, silahların sınırlandırılması konusunda anlamlı müzakerelere katılması çağrısında bulundu.

ABD, geçtiğimiz şubat ayında da Washington ile Moskova arasında imzalanan "New START" anlaşmasının sona ermesinin ardından, Çin'in de dahil olacağı çok taraflı nükleer silahların sınırlandırılması müzakerelerinin başlatılması çağrısında bulunmuştu.

Muhabir: Mehmet Yaman