yusuf can

İlginç Kareler; İstihbaratçıların estirdiği ‘Oligarklar arası cinayet- intihar’ rüzgârı!

10.05.2022 07:00:05 / yusuf can

Rus Oligarklarla ilgili çok şey yazıldı çizildi.

Bu oligarkların kimler olduğu multi-milyarderlik yolculuğuna nereden başladıkları her zaman dikkatleri celp etti.

Biri cam temizleyicisi, biri taksici, biri sokak sanatçısı, biri öğretim elemanı, biri sabıkalı, bir suçlu, biri matematikçi...Rusya’nın tanınmış Oligarklarının geçmiş hikayeleri çoğunlukla böyle.

Berlin Duvarı yıkılıp Demir Perde dağıldığında (Bir süre sonra başına Vlademir Putin’in geçtiği) Rusya istihbaratı; Serbest Piyasa ekonomisine yakınlaşıp reformlarla ÖZELLEŞTİRMELERE hız verince kendi ZENGİNLERİNİ sahaya sürmek ihtiyacı hissetti.

Zamanla ‘Putin’in Kasaları’ olarak adlandırılan bu oligarkların maddi güçleri Batılıların iştahını kabartsa da asıl mesele Rusya İstihbaratı’nın(FSB) güdümündeki oligarkların sıcak para ile ilişkileri ve kara parayı dünya ekonomi sisteminde aklamaları daha büyük bir tehditti.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı ‘İşgal Harekatı’yla NATO uzun yıllar sonra ilk defa yekvücut olmuş ve üst üste yaptırım kararlarıyla Rusya’yı sıkıştırmaya çalıştı.

Tabii sadece yaptırımlarla yetinmediler.

ABD Başkanı Joe Biden Kongrede yaptığı bir konuşmada Rus Oligarlkları direkt hedef alarak şunları söylüyordu:

“Bu gece, vahşi Putin rejimi üzerinden milyarlarca dolar sahibi o Rus Oligarkları ve yozlaşmış liderlerine şunu söylüyorum; “ARTIK BİTTİ”

Biden, “Sahip olduklarınızı ele geçirmek için Avrupalı ortaklarımızla birlikte hareket edeceğiz..” diyerek işaret fişeğini çakmıştı.

Ardından yaşananları tüm dünya ibretle izledi.

Rus oligarklara ait lüks yatlara, jetlere ve gayrimenkullere el konmaya başladı.

Ancak tüm bunlar basına verilen ‘Açık verilerdi.’

Bir de basına sızmayan kararlar vardı.

Biden’ın ‘Oligarkların peşine düşecek özel bir GÖREV GÜCÜ oluşturulması’ emri verdiği Rus İstihbaratı tarafından sızdırıldı.

Öyle ki Oligarklar gerekli tedbirlerini alsınlar.

Geçmişte çeşitli tarihlere yayılmış 30’un üzerinde oligark ölümünün olduğu bilinse de son birkaç ayda aniden başlayan ‘Seri ve gizemli oligark ölümünün(!)’ bi hayli şüpheli olduğu konusunda herkes hemfikir.

1945-1989 arasında tüm hızıyla süren ‘Soğuk Savaş’ yıllarında NATO ile Varşova Paktı arasındaki İstihbarat Savaşlarında filmlere konu olan çok sayıda cinayet ve adam kaçırma hadisesi yaşanmıştı.

İstihbarat cinayetleri olduğundan şüphe edilmeyen Oligark ölümleri Biden’ın konuşmasından önce başlamıştı aslında.

Biden, sadece Ukrayna Savaşı’yla birlikte bu derin istihbarat hesaplaşmasını ayyuka çıkarmıştı.

-Bu yılki “seri ve gizemli oligark ölümlerinin” ilki 30 Ocak’ta Gazprom’un üst düzey -eski- yöneticisi Leonid Shulman’ın St. Petersburg’daki evinin banyosunda asılı olarak bulunmasıyla başlamıştı.

 -19 Nisan’da eski Kremlin ve Gazprombank yöneticisi milyarder Vladislav Avayev, Moskova'daki evinde hamile eşi ve kızıyla birlikte ölü bulunuyor.

 Polis kayıtları Avayev’in silahla önce eşi ve kızını sonra kendini vurduğunu söylüyor.

 -Doğal gaz şirketi Novatek’in başkan yardımcılığını yapan Rus oligark Sergey Protosenya aynı gün yani 19 Nisan’da İspanya Katalonya sahilindeki villasında asılı olarak bulunuyor.

Eşi Natalya ve genç kızı Maria da bıçaklanarak öldürülmüş.

Rusya’nın en büyük ikinci gaz şirketi olan Novatek, perşembe günü -eski- yöneticisini savunan bir açıklama yapıyor.

Yerel gazete Punt Avuj ise iki önemli ayrıntıya işaret ederek başka soru işaretlerine yol açıyor:

Gazete; “Suç mahallinde bulunan bıçakta, baltada parmak izi yok” diyor.

-Toptan satış şirketi Medstom’un sahibi Rus oligark Vasily Melnikov Mart ayında Nizhny Novgorod kentindeki evinde eşi ve iki oğlunun cesetleriyle birlikte ölü bulunuyor.

-2000’de Londra’ya yerleşip ismini değiştiren, petrol ve gaz kralı olarak bilinen Mihail Watford, 3 Mart’ta Londra yakınlarındaki lüks evinde asılı olarak bulunuyor.

-Rusya-Ukrayna Savaşının hemen ertesi günü 25 Şubat’ta yine bir Gazprom yöneticisi 61 yaşındaki Aleksander Tyulyakov St. Petersburg yakınlarındaki lüks evinin garajında asılmış olarak bulunuyor...

Bu gizemli ölümlerin bir süre daha devam edeceği şüphe götürmez.

Her biri ayrı bir filme konu olacak kadar gizemli ve bir o kadar acımasız olan bu gizemli ölümlerin tümünün CIA/MI6 ve diğer Batılı istihbarat örgütleri tarafından işlendiğini söylemek saflık olacaktır elbette.

‘Adam eksiltme’ oyununda Putin ve Rusya karşıtları ile Batılılarla iş birliğine girmiş Oligarkların tasfiyesinde FSB’nin de üzerine düşeni yaptığını belirtmek gerekir.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar