Sait Şahin

Aile Sorunu

20.10.2020 07:20:09 / Sait Şahin

Dünya üzerinde genel bir aile sorunu yaşanıyor.

Modern hayat ve toplumlarla birlikte, aile kurumu büyük yaralar aldı. Batı dünyası, bugün aile kurumunda yaşadığı çözülmenin ve tükenişin kıskacında, toplum olarak bitişin son sinyallerini veriyor. Çözüm bulunmazsa, bu anlamda çöküş Batı için kaçınılmaz olacaktır.

Aile konusunda gördüğüm kadarı ile Batı dünyası iki temel sorun yaşıyor.

Birincisi, bireyler evliliği ve aile kurmayı tercih etmiyor. Bunun yerine evlilik dışı ilişki veya daha vahim olanı, eşcinsel ilişkiyi tercih ediyor.

Fıtrata uygun evlilik ve aile yerine bu tercihte, kapitalist ve modern hayatın oluşturduğu bireysel anlayış ve yaşam tarzı ile, sınırsız liberal özgürlük anlayışının etkisi var.

Hayat anlayışı ve yaşam tarzı birey üzerine kurulu olunca, evlilik ve aile oluşumunun gerçekleşme oranı dibe vurmuş durumda.

Bu anlamda Batı’da bugün toplumsal yapıyı ayakta tutan devlettir, aile veya toplumun kendisi değil. Bu, bir yönü ile devlet açısından başarı olsa da toplumun geleceği açısından büyük bir tehlikedir.

İkincisi, Batı’daki evliliklerde doğurganlık oranının çok düşük olması ve boşanma sayısındaki artışın, kurulu aileleri hızla dağıtması.

Bu tablonun oluşmasında da, Batı’nın son yıllarda geliştirmiş olduğu, aile içi rolleri eşitleme veya ortadan kaldırma; eşler arası sadakati ve sorumlulukları zayıflatma politikaları vardır. Bir anlamda Batı, geliştirdiği bu anlayış ve yaşam tarzı ile kendi ayağına ve geleceğine sıkmış durumda.

Ailede çözülme, beraberinde toplumda çözülmeyi; toplumda çözülme ise, beraberinde devlette çözülmeyi getirir. Çünkü bir devlet toplum ile ayakta kalır; toplum ise aile ile ayakta kalır.

Ailenin olmadığı yerde toplum; toplumun olmadığı yerde devlet ayakta kalamaz.

Batı, geçmişin aile ve toplum yapısı üzerine bugünkü sağlam devletleri oluşturdu. Bu devletler bugün toplumlarını ayakta tutuyor ancak aile çöküşü devam ettikçe, toplumsal tükeniş yaşanacak ve devletlerin bekası olan toplumların çöküşü ile de, bugünkü devletler önce zayıflayacak ve sonra çökecek.

Sözün özü; bugün Batı’da toplumları devletler ayakta tutuyor ama aile çöküşü böyle devam ederse, çok uzak olmayan bir gelecekte Batılı devletleri ayakta tutacak bir toplumları olmayacak.

Aile konusunda Batı’da durum bu iken İslam Alemi’nde durum ne? Onu da önümüzdeki yazıya bırakalım...                           

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar